11 Δεκέμβριος 2014, 12:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2014, 12:42

Στην Κέρκυρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

  • Στην Κέρκυρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σταμάτης Καταπόδης)

Την Κέρκυρα επισκέπτεται από χθες ο κ. Βαρθολομαίος, 51 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στο νησί του Ιονίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου 13 Δεκεμβρίου και θα προεξάρχει των λατρευτικών εκδηλώσεων για τη μνήμη του πολιούχου και προστάτη της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνος, το ιερό σκήνωμα του οποίου φυλάσσεται στο αγιώνυμο Ιερό Προσκύνημα της πόλης. 

Κατά την άφιξή του στο νησί των Φαιάκων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε προς τον ελληνικό λαό το μήνυμα-ευχή, ρήση του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, «ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών».

Μεταξύ άλλων επισήμανε πως η αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι ζωτική, όχι μόνον για την Ορθοδοξία αλλά και για την «οικουμένη ολόκληρον», και συμπληρώνοντας τον «αγαπητικό» (όπως είπε) χαιρετισμό του προς τους Κερκυραίους, τους Επτανήσιους, τους Έλληνες, αλλά και τους γειτονικούς λαούς, Αλβανούς και Ιταλούς, έστειλε μήνυμα για πνεύμα «οικουμενικής συμφιλιώσεως, καταλλαγής και συνεργασίας».

Η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κέρκυρα ήταν λαμπρή. Με τις καμπάνες των εκκλησιών να χτυπούν χαρμόσυνα, έγινε λίγο μετά το μεσημέρι χθες η επίσημη υποδοχή του από τον δήμαρχο της Κέρκυρας, στο κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή των δημοτικών σχολείων, του ιερού κλήρου και φιλαρμονικών. Αμέσως μετά, ο κ. Βαρθολομαίος κατευθύνθηκε στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου προσκύνησε το σεπτό σκήνωμα του πολιούχου της Κέρκυρας.