10 Δεκέμβριος 2014, 21:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2014, 21:46

Πώς και πού φτιάχνεται ο τέλειος λουκουμάς;

  • Πώς και πού φτιάχνεται ο τέλειος λουκουμάς;

Την μυστική συνταγή για τον τέλειο λουκουμά έχει μια μαθηματικός στη Βρετανία!

Ναι, σωστά διαβάζετε. Δεν είναι σεφ ο άνθρωπος που έχει βρει τις σωστές αναλογίες για τον θεϊκό λουκουμά, αλλά η δρ. Γιουτζίνια Τσενγκ, λέκτορας στα Καθαρά Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

Όπως λέει, οι καλύτεροι λουκουμάδες είναι εκείνοι που όταν βγαίνουν από το τηγάνι είναι όσο μαλακοί και τραγανοί πρέπει, ενώ από πάνω έχουν τη σωστή ποσότητα ζάχαρης. Και πως τα βρίσκει κανείς όλα αυτά; Με χαρτί και με μολύβι!

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της οι τέλειοι λουκουμάδες έχουν διάμετρο 72-88 χιλιοστά, τρύπα 11 χιλιοστών, η αναλογία ζουμερό/τραγανό πρέπει να είναι 3,5 προς 1 και ο καθένας να έχει πασπαλιστεί με 5,8 γραμμάρια ζάχαρης. Όσο μεγαλύτερη είναι η τρύπα, τόσο πιο τραγανός είναι ο πειρασμός, όσο μικρότερη, τόσο πιο μαλακό το εσωτερικό του.

Μολύβι και χαρτί λοιπόν… και καλή όρεξη.