10 Δεκέμβριος 2014, 21:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2014, 21:18

Παραπομπή Ροβέρτου Σπυρόπουλου για ζημία στο ΙΚΑ ζητάει ο εισαγγελέας

  • Παραπομπή Ροβέρτου Σπυρόπουλου για ζημία στο ΙΚΑ ζητάει ο εισαγγελέας

Σε περιπέτειες δεν αποκλείεται να μπει ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μετά την πρόταση εισαγγελέα προς το Συμβούλιο Εφετών να τον παραπέμψουν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την κατηγορία της απιστίας και με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος κατηγορείται ότι με την απόφασή του να άρει την κατάσχεση λογαριασμών της αλυσίδας «Σούπερ Μάρκετ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ» που είχε οφειλές ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΙΚΑ, ζημίωσε τον ασφαλιστικό φορέα αφού σε λίγα 24ωρα από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς είχαν χαθεί ποσά που θα μπορούσαν να είχαν εισπραχθεί από το κράτος.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  η ανώνυμη εταιρεία, με έδρα την Πατρίδα Ημαθίας, χρωστούσε στο ΙΚΑ ποσό περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ. Το γραφείο ΙΚΑ Βέροιας προχώρησε σε πράξεις επίδοσης εισφορών προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας, παρέχοντας 15ήμερη προθεσμία ώστε η εταιρεία με την καταβολή ενός ποσού να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, το ΙΚΑ Βέροιας, αιφνιδιαστικά, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της εταιρείας -σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, επέβαλλε στα μέσα Οκτώβρη του 2013 κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών Alpha, Eurobank, ETE, όλων των ποσών που καταβάλλονται από την εταιρεία προς προμηθευτές της, πελάτες κ.λπ.

Ο διοικητής του ΙΚΑ έδωσε εντολή στο τοπικό κατάστημα Βέροιας να προχωρήσει στην άρση της κατάσχεσης «προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να προχωρήσει η εταιρεία σε πληρωμή προσωπικού, ρύθμιση οφειλών κ.λπ. και εν συνεχεία αν δεν ανταποκριθεί να προβεί σε εκ νέου κατάσχεση».

Η εντολή του δεν έγινε δεκτή από τον εκεί επικεφαλής. Λίγες μέρες μετά, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος φέρεται να απέστειλε δεύτερο έγγραφο με το οποίο ζητούσε να αρθεί η κατάσχεση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2013. Αυτή τη φορά ο τοπικός διοικητής συμμορφώθηκε με τις εντολές του κατηγορούμενου, εκφράζοντας όμως και πάλι τις νομικές επιφυλάξεις του. Στο διάστημα αυτό από τους λογαριασμούς έφυγαν χρήματα προς τις τράπεζες αλλά ανάληψη έκανε και ο ένας εκ των ιδιοκτητών.

Ο διοικητής του ΙΚΑ αρνείται όσα του αποδίδονται και υποστηρίζει πως όλες οι ενέργειες του ήταν σύννομες. Χαρακτηριστικά λέει ότι ζήτησε την άρση της κατάσχεσης προκειμένου η εταιρεία να ρυθμίσει ληξιπρόθεσμες οφειλές της, να τακτοποιήσει οφειλές στο προσωπικό της και να μπορέσει να κάνει ρύθμιση με το ΙΚΑ, ώστε να μην αντιμετωπίσει τον κίνδυνο πτώχευσης και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας ζητά την παραπομπή και των ιδιοκτητών της εταιρείας με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην πράξη του βασικού κατηγορουμένου.