10 Δεκέμβριος 2014, 19:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2014, 19:32

Ηλίας Ψηνάκης και Γιώργος Πατούλης, μαζί για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

  • Ηλίας Ψηνάκης και Γιώργος Πατούλης, μαζί για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
    Γιώργος Πατούλης, Σπύρος Μερκούρης, Ηλίας Ψηνάκης

Πρωταγωνιστικό ρόλο για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) θέλουν ο πρόεδρος της Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψηνάκης που πριν από λίγο ανακοίνωσαν επισήμως το σχέδιο τους για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Επιδιώκοντας να απαλλάξουν την ΚΕΔΕ από τον τίτλο του αποκλειστικά αυτοδιοικητικού συνδικαλιστικού φορέα και να της δώσουν έναν ευρύτερο ρόλο συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας, ανακοίνωσαν τη δημιουργία Αμφικτυονίας Ιστορικών Δήμων, με έδρα τον Μαραθώνα, που στόχο θα έχει την προστασία και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως αποκάλυψε ο Ηλίας Ψηνάκης, που θα αναλάβει επικεφαλής των διεθνών σχέσεων της ΚΕΔΕ, έχει ήδη υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού για την Αμφικτυονία.

Όσο αφορά στο σχέδιο της διεκδίκησης των μαρμάρων, ο δήμαρχος Μαραθώνα αρκέστηκε να πει ότι έχουν γίνει πολλές επαφές με προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να συστρατευτούν στην προσπάθεια της επιστροφής τους, αλλά και ότι θα ζητηθεί η συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Ακαδημίας Αθηνών για τον καθορισμό των πόλεων που θα αποτελέσουν μέλη της Αμφικτυονίας.

Από την πλευρά ο Γιώργος Πατούλης, απαντώντας για το αν η κινητοποίηση αυτή γίνεται γιατί θεωρήθηκε ότι υπάρχει κενό στη διεκδίκηση των γλυπτών, είπε ότι εάν είχαν επιστραφεί δεν θα κάναμε τη συζήτηση. «Θέλουμε να συμβάλλουμε και να ενδυναμώσουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε η Μελίνα και συνέχισαν άλλοι. Ο στόχος μας είναι οι δήμοι που έχουν μια ιστορία να συμμετέχουν στη διεκδίκηση» τόνισε.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο αδερφός της Μελίνας Μερκούρη, Σπύρος που είπε ότι είναι ανάγκη να καταλάβουμε πως ο πλούτος της Ελλάδας είναι ο πολιτισμό της. «Στην Ελλάδα σε κάθε βήμα που κάνεις, αν σκύψεις και σκάψεις, αναβλύζει πολιτισμός» τόνισε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν 19 επιτροπές σε διάφορα κράτη σε όλο τον κόσμο για την επιστροφή των Μαρμάρων. Πρέπει να τις καλέσουμε για να καθοριστεί μια κοινή στρατηγική».

Για την εμπλοκή της Αμάλ Αλαμουντίν στο θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Σπύρος Μερκούρης είπε ότι είναι «επικοινωνιακά πολύ σπουδαία», ωστόσο «η προσέγγιση για μια νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων είναι επικίνδυνη. Τα Μάρμαρα χρειάζονται πολλά περισσότερα από αυτή τη διεκδίκηση».