Πακιστάν: 28 χρόνια μετά, πέντε νεκροί σε έγκλημα τιμής

  • Πακιστάν: 28 χρόνια μετά, πέντε νεκροί σε έγκλημα τιμής
    Ακτιβιστές διαμαρτύρονται στο Ισλαμαμπάντ ενάντια στα εγκλήματα τιμής (φωτ.: T. Mughal / EPA)

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 28 ολόκληρα χρόνια περίμεναν οι συγγενείς της προκειμένου να εκδικηθούν την 60χρονη Γουλάμ Φατίμα, δολοφονώντας την ίδια, τον σύζυγο και τέσσερα από τα εννιά παιδιά της σε ένα έγκλημα τιμής. Το περιστατικό συνέβη στο Τζανγκ του κεντρικού Πακιστάν, μια συντηρητική αγροτική πόλη. Μεταξύ των δραστών ο γιος της Φατίμα από τον πρώτο της γάμο και ο αδερφός της. Στόχος η νέα οικογένεια της άτυχης γυναίκας. Κίνητρο, η εκδίκηση για ένα γάμο που είχε τελεστεί πριν από 28 χρόνια.

Εγκλήματα τιμής, όπου συνήθως θύματα είναι γυναίκες που πληρώνουν τις αποκαλούμενες κοινωνικές αμαρτίες, συμβαίνουν συχνά στο Πακιστάν. Τις περισσότερες φορές δολοφόνοι είναι οι πλησιέστεροι συγγενείς.

Μία από τις κόρες της οικογένειας που κατόρθωσε τραυματισμένη να πάει στην αστυνομία αναγνώρισε τους δολοφόνους και είπε ότι η δολοφονία των δικών της ήταν πράξη εκδίκησης. Η 60χρονη μητέρα είχε χάσει τον πρώτο της σύζυγο και ξαναπαντρεύτηκε από έρωτα έναν άλλο άντρα φεύγοντας από την περιοχή της και μετακομίζοντας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Όπως αποδείχτηκε, όμως, η οικογένεια  του πρώτου συζύγου περίμενε σχεδόν τρεις δεκαετίες για να εκδικηθεί.

Τέσσερα μέλη της οικογένειας της Φατίμα πήγαν στην πόλη Τζανγκ από την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ. Εκεί συνάντησαν την 60χρονη γυναίκα η οποία τους κάλεσε στο σπίτι της. Αλλά αυτό που θα μπορούσε να είναι μια ευτυχισμένη οικογενειακή επανένωση, κατέληξε σε μια τραγωδία. «Ο γιος της και ο αδελφός της σκότωσαν με ένα τσεκούρι τη γυναίκα, τον σύζυγό της και τέσσερα παιδιά τους, τρία κορίτσια και ένα αγόρι, ενώ ένα δεκατριών ετών κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά», ανέφερε πηγή της αστυνομίας.