10 Δεκέμβριος 2014, 18:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2014, 18:22

Λάθος η ερμηνεία στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης, λέει ο Νίκος Σταμπολίδης

  • Λάθος η ερμηνεία στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης, λέει ο Νίκος Σταμπολίδης
    Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήριζε τον Ερμή, του ψηφιδωτού, ως ψυχοπομπό (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Θέμα της συνέντευξης Τύπου ήταν η έκθεση «Επέκεινα. Ο θάνατος και η ζωή μετά την αρχαία Ελλάδα», η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη στο Μέγαρο Σταθάτου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Ωστόσο ο διευθυντής του Μουσείου και καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Σταμπολίδης, είχε κάτι να πει για την ανασκαφή της Αμφίπολης.

Σε μια αποστροφή του λόγου του για τον Άδη άφησε… σπόντες για τον τρόπο ερμηνείας των ευρημάτων. Σχολιάζοντας το ψηφιδωτό που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης με τον Ερμή σε ρόλο ψυχοπομπού –όπως έλεγε η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού– ο Νίκος Σταμπολίδης υποστήριξε πως ο ισχυρισμός είναι εσφαλμένος.

«Ο Ερμής είναι νυμφαγωγός (σ.σ. αυτός που οδηγεί τη νύφη από το πατρικό σπίτι στο σπίτι ή στην πατρίδα του γαμπρού) και όχι ψυχοπομπός σε αυτή τη τοιχογραφία», δήλωσε και συνέχισε: «Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ελληνική μυθολογία που να δικαιολογεί ότι ο Ερμής έχει τέτοιον ρόλο στην αρπαγή της Περσεφόνης».

Ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ήταν παρών στην εκδήλωση στο υπουργείο Πολιτισμού όπου η Κατερίνα Περιστέρη μίλησε για την ανασκαφή.

Από τα (ερμηνευτικά) βέλη του Νίκου Σταμπολίδη δεν ξέφυγαν ούτε οι περίφημες Καρυάτιδες της Αμφίπολης. «Είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για Καρυάτιδες; Από το κεφάλι τους λείπει η στήριξη, όπως είθισται να συμβαίνει άλλωστε σε όλες τις αντίστοιχες μορφές», ήταν το ερώτημα που απηύθυνε στους δημοσιογράφους, χωρίς ωστόσο να πάρει απάντηση.