10 Δεκέμβριος 2014, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2014, 13:30

Έκκληση για βοήθεια από τους Έλληνες της Μαριούπολης

  • Έκκληση για βοήθεια από τους Έλληνες της Μαριούπολης
    Εικόνα καταστροφής από το Ντονέτσκ

Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν τα ελληνικά χωριά της ευρύτερης περιοχής της Μαριούπολης στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, που βρίσκονται στη λεγόμενη «ζώνη αντιτρομοκρατικής επιχείρησης του ουκρανικού στρατού», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ουκρανίας. Η Ομοσπονδία έχει οργανώσει Κέντρο Στήριξης των Ελλήνων για να εξασφαλίσει στους ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη και μάλιστα άμεσα, φάρμακα, ζεστά ρούχα, κουβέρτες και οικιακά σκεύη.

Υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες που έχουν χάσει τους οικείους τους και έχουν καταστραφεί οι περιουσίες τους.

Στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων (www.greeks.ua) αναφέρεται ότι μέρος των χωριών των Ελλήνων της Αζοφικής βρίσκονται στα εδάφη των δυνάμεων της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Σχεδόν σε όλη την περιοχή βρίσκονται δυνάμεις του ουκρανικού στρατού με τεθωρακισμένα. Τα χωριά στη γραμμή πυρός βομβαρδίζονται συνεχώς από βαρύ πυροβολικό. Δίπλα στη γραμμή πυρός βρίσκεται και το χωριό Σαρτανά που έζησε πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

Υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες που έχουν χάσει τους οικείους τους και έχουν καταστραφεί οι περιουσίες τους. Επίσης, το τελευταίο διάστημα δεν πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, και στην προσπάθειά τους να λύσουν το πρόβλημα ασκώντας πιέσεις, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας συναντήθηκαν με στελέχη της περιφέρειας όπως οι Σ. Ταρούτα και Α. Κιχτένκο.


Από τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας

Η Ομοσπονδία, που συνεργάζεται με την αποστολή του ΟΗΕ στη Μαριούπολη, οργάνωσε επίσης συνάντηση των αντιπροσώπων του Ερυθρού Σταυρού και των Γιατρών του Κόσμου με κοινοτάρχες των ελληνικών χωριών. Έχουν σταλεί επιστολές στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, στον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ιβάν Σαββίδη και τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ουκρανία.

Η κατάσταση στην περιοχή συζητήθηκε και στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Ουκρανίας, στις 6 Δεκεμβρίου. Στη συνέλευση πήραν μέρος όλες οι ελληνικές κοινότητες της Αζοφικής.


Το λογότυπο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων

  • Το συντονιστικό κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Ουκρανίας βρίσκεται στην οδό Γκρέτσεσκαγια 63, στη Μαριούπολη.
  • Πληροφορίες: 0629.349.124 | pr@greeks.ua