10 Δεκέμβριος 2014, 11:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2014, 11:23

3.500 μετανάστες «κατάπιε» φέτος η Μεσόγειος

  • 3.500 μετανάστες «κατάπιε» φέτος η Μεσόγειος
  • 3.500 μετανάστες «κατάπιε» φέτος η Μεσόγειος

Κυνηγώντας το όνειρο της ελευθερίας και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους όπως-όπως, πηγαίνοντας στο άγνωστο και δυστυχώς πολύ συχνά στο θάνατο.

Φέτος στη Μεσόγειο έχουν χάσει τη ζωή τους 3.419 μετανάστες και πρόσφυγες, από τους 207.000 (70.000 το 2011) που επιχείρησαν να την διαπλεύσουν στοιβαγμένοι σε δουλεμπορικά πλοία.

Ο θλιβερός απολογισμός έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο στην «πιο θανάσιμη διαδρομή του κόσμου», σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Η ίδια πηγή ανέφερε ότι από τις αρχές του χρόνου περισσότεροι από 384.000 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να μεταναστεύσουν μέσω θαλάσσιων ζωνών, πολλοί εκ των οποίων δυστυχώς δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους.

3.415 άνθρωποι χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου, 207.000 επιχείρησαν να την περάσουν σύμφωνα με επίσημη καταγραφή.

Τα δραματικά στοιχεία έρχονται λιγότερο από δυο μήνες αφότου η Ιταλία ανακοίνωσε τον τερματισμό της θαλάσσιας αποστολής Mare Nostrum, η οποία έσωσε τη ζωή περισσότερων από 150.000 ανθρώπων από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το 2013. Τη θέση του έχει λάβει η μικρότερης κλίμακας ευρωπαϊκή αποστολή Triton.

Στο μεταξύ, στην Κρήτη όπου ακόμα δεν έχει λυθεί το θέμα όλων των μεταναστών που έφτασαν εκεί με το φορτηγό πλοίο Baris στα τέλη του περασμένου μήνα, οι αρχές εντόπισαν ξύλινο σκάφος που μάλλον μετάφερε μετανάστες. Πρόκειται για σκάφος μήκους 17 μέτρων, το οποίο βρέθηκε προσαραγμένο σε βραχώδη περιοχή νότια του Νομού Ηρακλείου. Πηγές της αστυνομίας δήλωσαν στο ekriti.gr ότι μέσα στο σκάφος βρέθηκαν παλιά ρούχα που παραπέμπουν σε μετανάστες, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες κινούνταν εκεί κοντά.

Όσο αφορά στους ταλαιπωρημένους Σύρους του Baris, αρκετοί από αυτούς πήραν προσωρινές άδειες παραμονής από την Ιεράπετρα και περιμένουν να τους χορηγηθεί άσυλο από τις υπηρεσίες του Ηρακλείου, της Πάτρας και της Ρόδου. Κάποιοι έχουν συγγενείς στην Ευρώπη και θα μετακινηθούν με δικά τους έξοδα προς Γερμανία, Ιταλία και Σουηδία.

Το φορτηγό-δουλεμπορικό που βρίσκεται αγκυροβολημένο στον όρμο της Ιεράπετρας θα μεταφερθεί στην Ελευσίνα μόλις βγει σχετική εισαγγελική εντολή μια και βρέθηκε σε καλή κατάσταση.