10 Δεκέμβριος 2014, 11:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2014, 11:19

Συναγερμός στον Έβρο από τις πλημμύρες - Ποιες περιοχές θα κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

  • Συναγερμός στον Έβρο από τις πλημμύρες - Ποιες περιοχές θα κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • Συναγερμός στον Έβρο από τις πλημμύρες - Ποιες περιοχές θα κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • Συναγερμός στον Έβρο από τις πλημμύρες - Ποιες περιοχές θα κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Περίπου 80.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει από θραύσεις αναχωμάτων και τεχνητές εκτονώσεις, τόσο στον ποταμό 'Εβρο, όσο και στον Ερυθροπόταμο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθούν - ίσως και εντός της ημέρας - οι Δημοτικές Ενότητες Βύσσας, Κυπρίνου, Ορεστιάδος, Τριγώνου, Διδυμοτείχου, Μεταξάδων, Ορφέα, Σουφλίου, Τυχερού και Φερών στο νομό 'Εβρου, έπειτα από αίτημα που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το αίτημα διατυπώθηκε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση όλων των προσπαθειών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ούτως ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός ετοιμότητας για το ενδεχόμενο της περαιτέρω αύξησης της στάθμης των υδάτων του Έβρου, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει κατοικημένες περιοχές.

Σημειώνεται ότι, για έκτη συνεχόμενη ημέρα, η στάθμη σε όλο το μήκος του ποταμού ξεπερνά τα έξι μέτρα, από τα νερά που έχουν εισρεύσει από τους ποταμούς Άρδα, Ερυθροπόταμο, Τούντζα και Εργίνη.

Χθες το βράδυ «υπήρξε ρηματική διακοίνωση της βουλγαρικής πλευράς προς την ελληνική πρεσβεία της Σόφιας, σύμφωνα με την οποία αναμένονται μεγάλες ποσότητες υδάτων να εισέλθουν τις επόμενες ώρες στον ποταμό Άρδα από υπερχείλιση του φράγματος του Ιβάιλκογκραντ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Πέτροβιτς.

«Παραμένουμε σε ετοιμότητα, η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε ότι, η προσοχή όλων των υπηρεσιών εστιάζεται πλέον στο ότι «οι λεκάνες ελεγχόμενης εκτόνωσης, δηλαδή όλες οι "αποθήκες", που μπορούσαμε να παροχετεύσουμε νερά έχουν γεμίσει».