10 Δεκέμβριος 2014, 12:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2014, 12:32

Αλληλεγγύη και αιτήματα της ΟΣΕΠΕ για τους Σύρους πρόσφυγες

  • Αλληλεγγύη και αιτήματα της ΟΣΕΠΕ για τους Σύρους πρόσφυγες
    Γυναίκες και παιδιά από τη Συρία στο Σύνταγμα (ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)

Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αποτελούν οι σφαγές, οι διωγμοί και η δραματική φυγή των Σύρων από τις εστίες τους, από την ιστορική χώρα όπου οι μη μουσουλμανικοί πληθυσμοί αλλά και όλοι όσοι αντιτίθενται στην εγκληματική δράση των τρομοκρατών του «Ισλαμικού Κράτους» απειλούνται με γενοκτονία. Αυτό σημειώνει με έμφαση σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) διατυπώνοντας αίτημα για προσωρινή τους στέγαση.

Η ΟΣΕΠΕ, που έχει τιμηθεί με Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, θυμίζει ότι ο συριακός λαός είχε επιδείξει αλληλεγγύη στους χιλιάδες πρόσφυγες από τον ελληνισμό της Ανατολής, που είχαν καταφύγει στη Συρία.


Έλληνες πρόσφυγες στο Χαλέπι της Συρίας

Η Ομοσπονδία καλεί τους προσφυγικούς συλλόγους να δείξουν έμπρακτα αλληλεγγύη στους Σύρους πρόσφυγες και ζητεί από την κυβέρνηση και το Δήμο Αθηναίων να διαθέσουν τα διαμερίσματα από τις προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας για προσωρινή στέγαση των οικογενειών.

Ζητεί επίσης η ΟΣΕΠΕ, κυβέρνηση και Δήμος να προωθήσουν άμεσα στο σημείο αυτό το σχεδιασμό του Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής δηλώνοντας ότι πρόκειται «περί ανεξόφλητου χρέους της κοινωνίας μας προς την ιστορία της. Αν θέλουμε τέτοια τραγικά γεγονότα να μην επαναλαμβάνονται, πρέπει να τα αναγνωρίσουμε έμπρακτα και να τα αναδεικνύουμε».

Η υπόθεση με τους Σύρους πρόσφυγες στην Ελλάδα, πύλη εισόδου στην Ευρώπη, πέραν της ανθρωπιστικής της πλευράς είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Χιλιάδες Σύροι έχουν εισέλθει στην Ελλάδα με διάφορους τρόπους, ενώ περίπου 200 βρίσκονται εδώ και πάνω από 20 ημέρες στο Σύνταγμα πραγματοποιώντας απεργία πείνας. Ζητούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγουν στην Ευρώπη και μέχρι στιγμής δεν δέχονται άλλες διαδικασίες όπως η αίτηση για χορήγηση ασύλου εκ μέρους όσων είναι πρόσφυγες πολέμου. Χθες κατεβλήθη από το υπουργείο Εσωτερικών και το Δήμο προσπάθεια μεταφοράς των γυναικών και των παιδιών σε ξενώνες, όμως οι απεργοί αρνήθηκαν από τη στιγμή που η στέγαση δεν αφορά όλους, όπως είπαν.

Ο γενικός γραμματέας μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών Άγγελος Συρίγος, που πήγε στο σημείο, δήλωσε: «Είναι εμφανές ότι έχουν παρασυρθεί από σκληροπυρηνικά στοιχεία και δεν δέχονται να μπουν στη μόνη λογική διαδικασία η οποία προσφέρεται από το ελληνικό κράτος». Απεργία πείνας μαζί με τους Σύρους πραγματοποιεί και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Χθες ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να υποδεχθεί περισσότερους από 100.000 Σύρους πρόσφυγες. «Σήμερα 28 χώρες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους Σύρους πρόσφυγες, αλλά και τις πέντε γειτονικές χώρες που τους υποδέχονται, ανακοινώνοντας ότι θα δεχθούν περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες». Μένει να δούμε πώς αυτό θα γίνει πράξη.