9 Δεκέμβριος 2014, 20:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκέμβριος 2014, 20:03

Τα «ναι» και τα «όχι» στον Σταύρο Δήμα

  • Τα «ναι» και τα «όχι» στον Σταύρο Δήμα
    Ο Αντώνης Σαμαράς με το Σταύρο Δήμα (Αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φωτ.Ορέστης Παναγιώτου)

Tην ώρα που ο Σταύρος Δήμας προέβαινε στις πρώτες του δηλώσεις ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνοντας επίκληση στην εθνική ενότητα, οι Ανεξάρτητοι βουλευτές άρχισαν να ανοίγουν τα χαρτιά τους.

Ο υποψήφιος για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα Σταύρος Δήμας, του οποίου το όνομα είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από τον πρωθυπουργό, εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα βρεθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών για την εκλογή του και παράλληλα τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ενότητα για να βγει η χώρα από την κρίση ευχαριστώντας τις πολιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν. Την ίδια σχεδόν στιγμή άρχισαν να διατυπώνονται τα «ναι» και τα «όχι» στην υποψηφιότητά του.

«Δεν δίνουμε παράταση σε αυτή την κυβέρνηση. Όχι, δεν υπάρχουν με τίποτα οι 180 και γι’ αυτό έγινε η επίσπευση αυτής της εκλογής», δήλωσε ο Οδυσσέας Βουδούρης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πάρις Μουτσινάς που ξεκαθάρισε ότι δεν είναι θέμα προσώπου. Η Χρυσούλα Γιαταγάνα είπε: «Εύχομαι και ελπίζω να αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία. Εγώ δεν θα ψηφίσω Πρόεδρο Δημοκρατίας». Το διαδίκτυο επέλεξε ο Μίμης Ανδρουλάκης για να γράψει: «Πάλι με το πιστόλι στον κρόταφο; Τρία όχι».

Από την άλλη, δεν αποκλείεται να ψηφίσουν θετικά άλλοι συνάδελφοί τους, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις τους.

«Είμαι σε θετική κατεύθυνση να ψηφίσω τον Σταύρο Δήμα», είπε ο Παναγιώτης Μελάς ενώ ο Βασίλης Οικονόμου δήλωσε ότι «δεν είναι λόγος εκλογών η προεδρική εκλογή». Ο Γιώργος Νταβρής είπε «ούτε κρύο ούτε ζέστη» για αυτόν, επισημαίνοντας ότι δεν αλλάζει τίποτα από όσα είπε κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού. «Παραμένω σταθερός στη θέση μου, δεν αλλάζει τίποτα από την επιλογή του Σταύρου Δήμα. Τα υπόλοιπα είναι απλώς... σενάρια», έγραψε ο Βασίλης Καπερνάρος στο facebook, παραπέμποντας ουσιαστικά στους ψηφοφόρους του, βάσει της άποψης των οποίων θα κινηθεί.

Όσον αφορά δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που ήταν... ύποπτοι για «ναι», με δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν τη θέση τους. Η Νίκη Φούντα εξέφρασε την άρνησή της να υπερψηφίσει τον Σ. Δήμα, κάτι που υπονόησε και ο Νίκος Τσούκαλης: «Θα μπορούσε να είναι ένας καλός Πρόεδρος, αλλά δυστυχώς η συγκυρία και το βεβαρυμένο πολιτικό κλίμα, αδικούν την υποψηφιότητά του».