9 Δεκέμβριος 2014, 17:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκέμβριος 2014, 17:35

Μια Ακρόπολη από τουβλάκια Lego στο Μουσείο της Ακρόπολης

 • Μια Ακρόπολη από τουβλάκια Lego στο Μουσείο της Ακρόπολης
  Μια εντυπωσιακή άποψη από τα Προπύλαια της Ακρόπολης, το πρώτο εμβληματικό οικοδόμημα που αντικρίζει κανείς όταν ανεβαίνει στον λόφο (φωτ.: Πανεπιστήμιο Σύδνεϋ)
 • Μια Ακρόπολη από τουβλάκια Lego στο Μουσείο της Ακρόπολης
  Για να φτιάξει τη δική του Ακρόπολη ο Ράιαν Μακ Νοτ χρειάστηκε 120.000 τουβλάκια (φωτ.: Γιώργος Βιτσαρόπουλος)
 • Μια Ακρόπολη από τουβλάκια Lego στο Μουσείο της Ακρόπολης
  H μακέτα από ψηλά (φωτ.: Πανεπιστήμιο Σύδνεϋ)
 • Μια Ακρόπολη από τουβλάκια Lego στο Μουσείο της Ακρόπολης
  Η κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν όπως απεικονίζεται στο μοντέλο από Lego του Ράιαν Μακ Νοτ (φωτ.: Πανεπιστήμιο Σύδνεϋ)
 • Μια Ακρόπολη από τουβλάκια Lego στο Μουσείο της Ακρόπολης
  Οι έμπειροι συντηρητές από την υπηρεσία αναστήλωσης των μνημείων φροντίζουν το ναό του Παρθενώνα με επιμέλεια και ιδιαίτερη προσοχή (φωτ.: Γιώργος Βιτσαρόπουλος)
 • Μια Ακρόπολη από τουβλάκια Lego στο Μουσείο της Ακρόπολης
  Το έργο όπως παρουσιάστηκε στο Μουσείο Νίκολσον. Τουλάχιστον 300.000 επισκέπτες είδαν από κοντά την Ακρόπολη από Lego (φωτ.: Πανεπιστήμιο Σύδνεϋ)

Μπορεί να μην έχει κατασκευαστεί από το αψεγάδιαστο πεντελικό μάρμαρο, αλλά αυτό δεν του στερεί τη μεγαλοπρέπεια. Ο… αυστραλιανός Παρθενώνας είναι φτιαγμένος από 120.000 τουβλάκια Lego και κατασκευάστηκε σε περίπου 300 ώρες από τον Ράιαν Μακ Νοτ, τον μοναδικό επαγγελματία με πτυχίο Lego στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη.

Πρόκειται για πιστό αντίγραφο του ελληνικού μνημείου και για όσο διάστημα βρισκόταν στο Μουσείο Νίκολσον του Σύδνεϋ είχε καταφέρει να προσελκύσει πάνω από 300.000 επισκέπτες. Το Μουσείο της Ακρόπολης ζήτησε να φιλοξενήσει το έργο του Ράιαν Μακ Νοτ αλλά εκείνος αποφάσισε να το δωρίσει στην Αθήνα! Την Πέμπτη η ευφάνταστη μακέτα θα παρουσιαστεί στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια στο κοινό που αναμένεται –και λόγω των εορτών– να επισκεφθεί το Μουσείο Ακρόπολης.

Εκτός από τον Παρθενώνα, με τουβλάκια Lego έχει κατασκευαστεί ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια, ακόμα και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Εκείνο που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο δημιούργημα είναι το πώς ο καλλιτέχνης έχει αναπαραστήσει με μοναδική ακρίβεια σκηνές από την αρχαία αλλά και τη νεότερη Ελλάδα. Έτσι, βάζει σε πρωταγωνιστικό ρόλο πρόσωπα γνωστά και δημοφιλή: μια μινιατούρα του Έλτον Τζον δίνει συναυλία στο Ηρώδειο, ο Λόρδος Έλγιν κλέβει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο Θησέας αναζητά το δρόμο του στο λαβύρινθο προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Μινώταυρο. Μινιατούρα-έκπληξη ο μάγος Γκάνταλφ από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ο οποίος εξαιτίας κάποιας παράφρασης είχε πάρει τον τίτλο «Gadalf the Greek» (Γκάνταλφ ο Έλληνας).

Η μακέτα της Ακρόπολης από τουβλάκια Lego θα εκτίθεται από την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου στον δεύτερο όροφο του Μουσείου της Ακρόπολης όπου η είσοδος είναι δωρεάν.