9 Δεκέμβριος 2014, 21:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκέμβριος 2014, 21:07

Η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών Β. Αττικής «Η Αγία Σοφία» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

  • Η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών Β. Αττικής «Η Αγία Σοφία» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
    Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Τραγωδία του Αιγαίου»
  • Η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών Β. Αττικής «Η Αγία Σοφία» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
    Το δράμα των προσφύγων όπως περιγράφεται στο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μάρου

Το πολυβραβευμένο ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ Τραγωδία του Αιγαίου του Βασίλη Μάρου, που περιγράφει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας από το 1910 έως το 1945, πρόβαλε την περασμένη Κυριακή η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στον Κεραμεικό, ειδικά για τα μέλη και τους φίλους της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών Βόρειας Αττικής «Η Αγία Σοφία».

Η ταινία, διάρκειας 75 λεπτών, δείχνει τη σύγχρονη ιστορία όπως την κατέγραψαν οι Γ. Προκοπίου, Ζ. Χεπ, Δ. Γαζιάδης, Φ. Φίνου, Γ. Λόγγου, Γ. & Γ. Δριμαρόπουλοι, Μ. Μεγαλοοικονόμου, Δ. Κουρμπέτης, Κ. Διακάκης αλλά και τα «Επίκαιρα». Το σενάριο είναι του Άγγελου Προκοπίου, ο οποίος παραχώρησε στον σκηνοθέτη 14.000 μέτρα  ταινιών του πατέρα του. 

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος (www.tainiothiki.gr) αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ταινία υπέστη τη λογοκρισία της εποχής σε σημείο που απαγορεύτηκε η προβολή της. Μάλιστα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ελευθερία, το 1961, ο Μάριος Πλωρίτης γράφει: «δεν ξέρω ποιες από τις τόσες “σκηνές” της ταινίας αυτής ενόχλησαν τους ευαίσθητους της Λογοκρισίας μας. Οι νίκες ή οι συμφορές του στρατού μας; Η καταστροφή της Σμύρνης ή οι μεταπολιτεύσεις; Η Δημοκρατία ή η Δικτατορία [...];  Ή μήπως η Πίνδος και η απέραντη οδύνη της Κατοχής;». Το ντοκιμαντέρ, έπειτα από διαμαρτυρίες, προβλήθηκε και απέσπασε 15 βραβεία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

«Η προσφορά του έργου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος είναι ανεκτίμητης αξίας για τη διατήρηση της κινηματογραφικής μας μνήμης. Δυστυχώς, οι ελλείψεις πόρων διακινδυνεύουν την εύρυθμη λειτουργία της και τη συντήρηση των ταινιών. Τα οφέλη μιας επίσκεψης είναι πολλαπλά, καθώς το κινηματογραφικό υλικό που διατίθεται στο κοινό είναι σπάνιο, ποιοτικό, διδακτικό και ψυχαγωγικό», επισημαίνει η Πρόεδρος της Ένωσης «Η Αγία Σοφία», Δέσποινα Αφεντούλη.