10 Δεκέμβριος 2014, 12:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2014, 13:21

Γάλλοι μαθητές χόρεψαν τίκ’ και ομάλ’ στη Σύρο!

  • Γάλλοι μαθητές χόρεψαν τίκ’ και ομάλ’ στη Σύρο!
    Φωτογραφία: Ουρανία Πανταζή

Βρέθηκαν στη Σύρο στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, αλλά φεύγοντας για τη Γαλλία πήραν μαζί τους εικόνες από τον Πόντο και την ιστορία του. Οι έντεκα μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές τους από το επαγγελματικό λύκειο της πόλης Σαιντ-Ετιέν θα έχουν να διηγούνται ότι χόρεψαν ποντιακά στην καρδιά των Κυκλάδων!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το οποίο ήρθαν στη Σύρο αφορούσε το περιβάλλον και την κουζίνα, τις δύο κατευθύνσεις που ακολουθούν οι Γάλλοι μαθητές. «Οι υπεύθυνοι που τους φιλοξενούσαν σκέφτηκαν ότι θα έπρεπε να τους δείξουν και κάτι άλλο πέρα από τον πολιτισμό της Σύρου. Επικοινώνησαν μαζί μας και εμείς με μεγάλη χαρά τους προσκαλέσαμε το Σάββατο στο μάθημα ποντιακών χορών», εξηγεί στο pontos-news η Ουρανία Πανταζή, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου.

Αν και η γλώσσα ήταν ένα βασικό ζήτημα, εντούτοις βρέθηκε τρόπος ώστε οι Γάλλοι μαθητές και συνοδοί να μάθουν κάτι από την ιστορία του Πόντου. «Τους δείξαμε φορεσιές, την ανδρική και τη γυναικεία, τον Πόντο στον χάρτη, κάποια πράγματα ιστορικά, και στο τέλος τους βάλαμε μέσα στο χορό», λέει η Ουρανία Πανταζή. Τίκ’ και ομάλ’ ήταν οι δύο χοροί στους οποίους δοκίμασαν τις δυνάμεις τους υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Γιάννη Ευφραιμίδη. 

«Μπήκαν στον κύκλο και προσπάθησαν να ακολουθήσουν τα βήματα. Αυτό έχει σημασία», καταλήγει η πρόεδρος του Συλλόγου.

Την Κυριακή οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας συμμετείχαν στο εργαστήρι ζωγραφικής του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου που λειτουργεί δωρεάν με υπεύθυνη τη ζωγράφο Γιολάντα Ζιάκα. «Είναι σημαντικό που μπορέσαμε να εξαγάγουμε τον ποντιακό πολιτισμό, να δώσουμε τα στοιχεία του και τις εικόνες του εκτός συνόρων», λέει η Ουρανία Πανταζή, και συμφωνεί χαμογελώντας ότι «ο Πόντος είναι παντού!».