9 Δεκέμβριος 2014, 13:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκέμβριος 2014, 13:45

Και το όνομα αυτού... Σταύρος Δήμας για Πρόεδρος

  • Και το όνομα αυτού... Σταύρος Δήμας για Πρόεδρος

Τον Σταύρο Δήμα, ένα από τα πρόσωπα που είχαμε αποκαλύψει ότι «έπαιζε» ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε στη 1:00 μ.μ. ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συμφωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το όνομα του κεντροδεξιού υποψηφίου κυκλοφόρησε από το πρωί μετά τη συνάντηση που είχε ο πρώην υπουργός, Επίτροπος και αντιπρόεδρος της ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου. Το σκεπτικό ήταν ότι με τον Σταύρο Δήμα θα είναι πιο εύκολο να πάρει ψήφους από τους ΑΝΕΛ και τους Ανεξάρτητους. Έτσι στην τελευταία ψηφοφορία, στις 29 Δεκεμβρίου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ελπίζουν ότι ο υποψήφιος θα συγκεντρώσει τους 180 ώστε να αποφύγει ο τόπος τις πρόωρες εκλογές.

Ο Αντώνης Σαμαράς στο διάγγελμά του τόνισε ότι:

«Η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας είχε μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε πρόσχημα εκβιασμού πρόωρων εκλογών.

Κι έτσι, ενώ οικονομικά είχαμε σταθεροποιηθεί και είχαμε μπει επιτέλους στην ανάκαμψη, δημιουργήθηκαν και πάλι σύννεφα πολιτικής αστάθειας μέσα στην Ελλάδα και πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα στο εξωτερικό».

Αναφερόμενος στον Σταύρο Δήμα ο πρωθυπουργός είπε: «Επιλέξαμε μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης την καλύτερη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τον Σταύρο Δήμα, πρώην υπουργό και βουλευτή, Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τιμήθηκε με ιδιαίτερες διακρίσεις, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, άνθρωπο που τον εκτιμά η ελληνική κοινωνία αλλά και τον σέβεται η διεθνής κοινότητα και που προφανώς θα είναι υποψήφιος και στις τρεις προεδρικές ψηφοφορίες, αν χρειαστούν. Ο Σταύρος Δήμας είναι κατά κοινή ομολογία πρόσωπο που ενώνει αλλά και εμπνέει. Ενώνει πολίτες πέρα από κομματικές προτιμήσεις και εμπνέει σοβαρότητα, εμπιστοσύνη και σεβασμό».

Η πρώτη αντίδραση από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα βρει τις 180 ψήφους και ότι ενώ δεν έχει κάτι προσωπικό με τον Σταύρο Δήμα, δεν πρόκειται να τον ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.