9 Δεκέμβριος 2014, 10:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκέμβριος 2014, 10:21

Βγαίνουν τα «κουκιά» για Πρόεδρο ή πάμε σε εκλογές;

  • Βγαίνουν τα «κουκιά» για Πρόεδρο ή πάμε σε εκλογές;

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη συγκυβέρνηση αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα επιτελεία των τριών κομμάτων έχουν πάρει μπλοκάκι και στυλό και καταγράφουν δυνάμεις. Καρδιοχτύπια υπάρχουν και στους ΑΝΕΛ και στη ΔΗΜΑΡ, μια και δεν αποκλείεται η όποια μετακίνηση βουλευτών τους προς το κυβερνητικό στρατόπεδο να κρίνει το αποτέλεσμα. Το μόνο ήσυχο είναι το ΚΚΕ, μια και δεν φοβάται το ενδεχόμενο «αποστασίας» από τις τάξεις του.

Η κυβέρνηση μετρά τα κουκιά της και πιστεύει ότι οι Σαμαράς-Βενιζέλος έχουν βρει τους 180, αλλά οι πιο ψύχραιμοι τους υπολογίζουν σε 174-175. Σε αυτούς μετρούν τους 155 «δικούς τους» και 17 από τους συνολικά 24 ανεξάρτητους. Από τη ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι θα προσθέσουν τους: Τσούκαλη, Φούντα και Ψύρρα.

Τα ονόματα

Στο τραπέζι βρίσκονται μια σειρά ονόματα: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε... ραβασάκι στον Α. Σαμαρά (χθες είχαν συνάντηση και θα την επαναλάβουν και σήμερα) προτείνοντας τον Νικηφόρο Διαμαντούρο και τον Βασίλη Σκουρή. Από την άλλη κυκλοφορούσαν και άλλα ονόματα, όπως του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Αλέκου Παπαδόπουλου και του Σταύρου Δήμα. Σήμερα, στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, είναι πιθανόν να ξεκαθαρίσει το όνομα.

Οι αντιδράσεις

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πληροφορήθηκε τις εξελίξεις χθες σε ημερίδα για το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Γιάννη Μπανιά και αποχώρησε για να συγκαλέσει σύσκεψη στην Κουμουνδούρου. Αμέσως μετά, σε ανακοίνωσή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησαν ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 180 βουλευτικές ψήφους προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και άρα οι πρόωρες εκλογές είναι κοντά. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι η επίσπευση της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο είναι αναμενόμενη και καλοδεχούμενη, καθώς «φέρνει κοντά τη μόνη προοπτική λύτρωσης για το λαό και τον τόπο, την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

Οι ΑΝΕΛ μπήκαν σε εκλογική ετοιμότητα και  την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, στις 15:00, στα γραφεία  τους  θα γίνει κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Τη γνωστή θέση τους ότι θα καταψηφίσουν τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση Πρόεδρο της Δημοκρατίας επανέλαβαν χθες η ΔΗΜΑΡ και η Χρυσή Αυγή. Εκ μέρους του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης έγραψε στο twitter: «Η ΔΗΜΑΡ έχει ήδη την απόφαση του Συνεδρίου της, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο». Αλλά και η Χρυσή Αυγή ανέφερε πως «η Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι παρανόμως έγκλειστοι βουλευτές θα καταψηφίσουν τον Μνημονιακό Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Όχι» σε Πρόεδρο έχει διαμηνύσει πως θα πει και το ΚΚΕ, ενώ με τρία «όχι» απάντησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης.