9 Δεκέμβριος 2014, 08:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκέμβριος 2014, 08:26

Θα ανεβαίνατε σε λεωφορείο χωρίς οδηγό;

  • Θα ανεβαίνατε σε λεωφορείο χωρίς οδηγό;

Ανοίγει ο δρόμος για την πιλοτική κυκλοφορία λεωφορείων χωρίς οδηγό στην Ελλάδα, με νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Πρόκειται για διάταξη που έχει περιληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και παρέχει τη δυνατότητα να τεθεί πιλοτικά, και για ορισμένο χρονικό διάστημα σε κυκλοφορία λεωφορείο χωρίς τη φυσική παρουσία οδηγού επί του οχήματος.

Τα συγκεκριμένο όχημα διαθέτει μηχανισμούς, εξαρτήματα και συσκευές προκειμένου να είναι δυνατή η κίνησή του χωρίς τη φυσική παρουσία οδηγού, ενώ είναι εφοδιασμένο και με έξυπνα συστήματα χειρισμού (ITS).

Βέβαια, θα υπάρχει Κέντρο Ελέγχου, όπου ένας χειριστής θα βρίσκεται εκεί όσο το συγκεκριμένο όχημα χωρίς οδηγό θα κυκλοφορεί. Ακόμη, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, θα ληφθεί ειδική μέριμνα για την ασφάλεια όλων των χρηστών της οδού, όπως και για τη διασφάλιση αυξημένου επιπέδου οδικής ασφάλειας με τη διαμόρφωση ειδικού περιβάλλοντος κυκλοφορίας, το οποίο περιλαμβάνει την παρακολούθηση, τόσο του οχήματος, όσο και της οδού μέσω καμερών.

«Η κυκλοφορία των λεωφορείων χωρίς οδηγό βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο και η χώρα μας επελέγη για την εφαρμογή του προγράμματος σε πραγματικές συνθήκες», είπε ο υφυπουργός Υποδομών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας, πως «όπως προκύπτει από τις διατάξεις που εισάγονται αλλά και όταν ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες, θα ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή κυκλοφορία του». Ίδομεν…