8 Δεκέμβριος 2014, 22:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2014, 22:18

Οι Τούρκοι φοβούνται στην ίδια τους την πατρίδα

  • Οι Τούρκοι φοβούνται στην ίδια τους την πατρίδα
    Ο Ορχάν Παμούκ

Την ατμόσφαιρα «φόβου» που επικρατεί στη χώρα του και τις ασκούμενες από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση πιέσεις στην ελευθερία του Τύπου κατήγγειλε ο Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, σε σπάνια συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet.

Ο τιμημένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 2006, συγγραφέας με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «Το μουσείο της αθωότητας» επεσήμανε ότι «το χειρότερο είναι πως υπάρχει φόβος. Παρατηρώ ότι όλος ο κόσμος φοβάται, δεν είναι φυσιολογικό (…) Η ελευθερία της έκφρασης βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο».

Αναφερόμενος στην ανελευθερία του Τύπου ο 62χρονος Ορχάν Παμούκ λέει «πολλοί φίλοι μου λένε ότι αυτός ή εκείνος ο δημοσιογράφος έχασε τη δουλειά του. Πλέον ακόμη και οι δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στην εξουσία διώκονται. Δεν έχω δει τίποτα παρόμοιο πουθενά».

Όσο αφορά σε μία από τις πρόσφατες αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκείνη που έλεγε ότι άνδρες και γυναίκες δεν είναι ίσοι «διότι είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση» έκανε λόγο για την απερισκεψία πολιτικών.

«Το τελευταίο μου (βιβλίο) αναφέρεται στην καταπίεση των γυναικών στην Τουρκία (…) Αν πρέπει να επικρίνουμε την Τουρκία κοιτώντας την με μια ματιά από το εξωτερικό, θα ήταν για τη θέση των γυναικών στην κοινωνία. Οι πολιτικοί μας κάνουν απερίσκεπτες δηλώσεις για το θέμα, σα να θέλουν να προκαλέσουν αντιδράσεις», είπε ο Ορχάν Παμούκ αναφερόμενος στα σχόλια του Τούρκου προέδρου που προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις.