8 Δεκέμβριος 2014, 21:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2014, 22:01

Παράταση στο Μνημόνιο για δύο μήνες

  • Παράταση στο Μνημόνιο για δύο μήνες

Δίμηνη παράταση του σημερινού Μνημονίου έως το τέλος Φεβρουαρίου αποφάσισε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, καθώς η ελληνική πλευρά ομολόγησε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι αδυνατεί να ψηφίσει τα σκληρά μέτρα που απαιτεί η τρόικα εξαιτίας του πολιτικού κλίματος στη χώρα μας και της εκκρεμότητας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν ότι μέχρι τότε η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της, αν θέλει να ληφθούν αποφάσεις τόσο για την εν συνεχεία ένταξη της χώρας μας στην αυστηρή πιστωτική γραμμή ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) όσο και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Θα αποφασίσουμε στο μέλλον αν το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρώθηκε επιτυχώς και αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα ληφθούν αποφάσεις για την ECCL», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στο (τελευταίο για φέτος) Eurogroup, στο οποίο εκπροσώπησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του, Πολ Τόμσεν, συμφωνήθηκε επίσης η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα, την Τρίτη, προκειμένου να «ξεσκονίσουν» τις ελληνικές εκτιμήσεις σχετικά με την απόδοση των μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως τις 19 Δεκεμβρίου. Οι επικεφαλής της τριμερούς δεν αναμένεται να επανέλθουν επί ελληνικού εδάφους μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έθεσαν ως στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις αρχές του 2015, ώστε να κινηθούν πριν από το τέλος Φεβρουαρίου οι διαδικασίες υπαγωγής της χώρας στην ECCL. Στην πιστωτική γραμμή αυτή θα έχει ενεργό ρόλο και το ΔΝΤ.