8 Δεκέμβριος 2014, 21:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2014, 21:03

Κάλπες για πρόεδρο. Και κάλπες για νέα κυβέρνηση;

  • Κάλπες για πρόεδρο. Και κάλπες για νέα κυβέρνηση;

Ο κύβος ερρίφθη. Στις 17 Δεκεμβρίου «στήνονται» κάλπες για την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας. Αυτό αποφάσισαν σήμερα το μεσημέρι σε μυστική συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και το ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Με βάση το Σύνταγμα, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τελευταία ψηφοφορία για να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι για την εκλογή του Προέδρου θα πρέπει να γίνει στις 27 Δεκεμβρίου.

Το ερώτημα είναι πλέον ποιο θα είναι εκείνο το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει το μαγικό αριθμό ώστε να μην οδηγηθεί ο τόπος σε πρόωρες εκλογές. Ονόματα πάνε και έρχονται. Από του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Σταύρου. Δήμα μέχρι αυτό του Δημήτρη Παντερμαλή και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, χαρακτήρισε «αυτονόητη την κίνηση του πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι το 155 είναι πολύ μακριά από το 180. Έρχεται η ώρα του λαού».

Όπως είχαμε αποκαλύψει, ο πρωθυπουργός σκόπευε αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού να έκανε εκείνος την κίνηση ώστε να μην σύρετε η κατάσταση.

Μετά την απόφαση του Eurogroup με την οποία υπάρχει δίμηνη παράταση του μνημονίου και «πάγωμα» της εκταμίευσης του1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, επί της ουσίας είναι οι δανειστές εκείνοι που επέβαλαν τις πολιτικές εξελίξεις.