8 Δεκέμβριος 2014, 13:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2014, 14:08

Σε τρεις ελληνικές οργανώσεις το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2014

  • Σε τρεις ελληνικές οργανώσεις το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2014
    Φωτογράφος Zurab Kurtsikidze / EPA

Απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάθε χρόνο, από το 1998, με αποδέκτες διάφορα κράτη-μέλη. Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη αποτελεί την επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα και δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων. Επίσης «υποψηφιότητα» για τη συγκεκριμένη διάκριση βάζουν καθημερινές δραστηριότητες που κάνουν πράξη τo Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φέτος, ένα από τα τρία μετάλλια του Ευρωπαίου Πολίτη που θα έρθουν στην Ελλάδα θα το παραλάβει το «Χαμόγελο του Παιδιού» που συμπληρώνει 20 χρόνια και έχει στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την αντιμετώπιση των καθημερινών τους προβλημάτων.

Μετάλλιο θα παραλάβει και η οργάνωση «Διογένης» που υποστηρίζει την προσπάθεια των άστεγων και κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων στην ένταξη ή επανένταξή τους στην κοινωνία. Οι τρεις δράσεις που δίνουν τη διάκριση στον «Διογένη» είναι το ελληνικό περιοδικό δρόμου Σχεδία, η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων και το «Ένας καφές σε περιμένει». 

Η εκδήλωση απονομής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στις 12:00 στο Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Την ίδια ημέρα και ώρα θα πραγματοποιηθεί άλλη μια εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών το οποίο θα παραλάβει το δικό του Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη για το έργο του υπέρ των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Τουρκοκύπρια και Ελληνοκύπριος μεταξύ των διακριθέντων

Ο Ελληνοκύπριος ποιητής Μιχάλης Χριστοφίδης και η Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος  Σεβγκιούλ Ουλουτάγκ είναι μεταξύ των διακριθέντων που θα λάβουν το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη. Η πρόταση βράβευσής τους έγινε από τους ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Νεοκλή Συλικιώτη και Τάκη Χατζηγεωργίου.

Η Σεβγκιούλ Ουλουτάγκ από το 2002 άρχισε να ερευνά και να γράφει για τους αγνοουμένους καθώς και για τους μαζικούς τάφους από τις δικοινοτικές συγκρούσεις και τα γεγονότα του 1974, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επιτάχυνση των ερευνών.

Επίσης ήταν πρωτοπόρος στη δημιουργία του Οργανισμού «Τοgether we can», μέσω του οποίου έσμιξε οικογένειες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων.

Ο Μιχάλης Χριστοφίδης γράφει ποιήματα για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πανανθρώπινες αξίες και την ελευθερία. Τα ποιήματά του εκδίδονται τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική γλώσσα.