8 Δεκέμβριος 2014, 13:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2014, 13:12

Η «Ομάδα του Νικ Ξενοφών» είναι το νέο πολιτικό κόμμα στην Αυστραλία

  • Η «Ομάδα του Νικ Ξενοφών» είναι το νέο πολιτικό κόμμα στην Αυστραλία

Πολιτικό κόμμα, που μάλιστα φέρει το όνομά του, ίδρυσε ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Νότιας Αυστραλίας, Νίκος Ξενοφών, ο οποίος από το 2007, οπότε πρωτοεκλέχθηκε, έχει σταθερά ανοδική πορεία στην προτίμηση των ψηφοφόρων της πολιτείας.

Με το κόμμα «Ομάδα του Νικ Ξενοφών» 
(Nick Xenophon Team ή NXT),
ο Ελληνοκύπριος ομογενής ευελπιστεί να αυξήσει το ποσοστό του 25%
που κέρδισε στις εκλογές του 2013
και να ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση του στην αυστραλιανή πολιτική σκηνή.

Απαντώντας στο γιατί επέλεξε να ιδρύσει ένα νέο κόμμα, απάντησε ότι θέλει να δώσει μια εναλλακτική λύση στο εκλογικό σώμα, μεγάλη μερίδα το οποίου δεν εμπιστεύεται πλέον τα μεγάλα κόμματα και σημείωσε πως στόχος του είναι να κάνει τους πολιτικούς «έντιμους». Τόνισε, επίσης, ότι θα επιδιώξει να βρει νέους, καλούς, έντιμους υποψηφίους σε όλη την Αυστραλία για τις επόμενες εκλογές ενώ θα επιδιώξει συνεργασία και με ανεξάρτητους βουλευτές και γερουσιαστές.

Ποιος είναι ο ομογενής γερουσιαστής;

Ο Νίκος Ξενοφών, παιδί του Κύπριου Τεό και της Ελληνίδας Γεωργίας, γεννήθηκε το 1959 στην Αδελαΐδα και σπούδασε νομικά.

Τρία χρόνια μετά την απόκτηση του πτυχίου του άνοιξε τη δική του νομική εταιρία, ενώ παράλληλα υπήρξε συνέταιρος σε διάφορους ομίλους νομικών.

Θυμάται να τον ενδιαφέρει η πολιτική από τότε που ήταν παιδί. Υποψήφιος ήταν πρώτη φορά το 1997, ωστόσο εκλέχθηκε το 2007 με ποσοστό 14,8% σε όλη την Αυστραλία. Στις ομοσπονδιακές του 2013 έφθασε το 25% εκπλήσσοντας τους πολιτικούς αναλυτές, οι οποίοι τον κατατάσσουν μεταξύ τις Κεντροαριστεράς και των Πρασίνων.

Ο Νίκος Ξενοφών, έγινε γνωστός στη Νότια Αυστραλία, για τον αγώνα του κατά των τυχερών παιχνιδιών και του τζόγου γενικότερα, ενώ θεωρείται σήμερα μια από τις ισχυρότερες πολιτικές προσωπικότητες με την ψήφο του να παίζει καθοριστικό ρόλο στην έγκριση ή την απόρριψη νομοσχεδίων.