8 Δεκέμβριος 2014, 08:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2014, 08:28

Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

  • Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με το βλέμμα στις Βρυξέλλες
    Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δέχεται τα συγχαρητήρια βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μετά την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2015.

Με 155 ψήφους υπέρ ψηφίστηκε αργά χθες τη νύχτα ο προϋπολογισμός του 2015, σε σύνολο 290 ψηφισάντων βουλευτών. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και η ανεξάρτητη βουλευτής Αικατερίνη Μάρκου. «Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2015 δήλωσε: «Ύστερα από πολλές δεκαετίες, η χώρα απέκτησε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Είναι μια ιστορική στιγμή. Οι παλαιότεροι θα ξαφνιαστούν και οι νεότεροι εύχομαι να συνεχίσουν. Γιατί είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, έκανε λόγο για «έναν φοβισμένο πρωθυπουργό, που προσπάθησε ανεπιτυχώς να φοβίσει τον ελληνικό λαό. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όμως, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι πια ένα βήμα πριν το τέλος. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει ο πρωθυπουργός για να πάμε συντεταγμένα στη λαϊκή ετυμηγορία, τόσο το καλύτερο για τον τόπο», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το θέμα της παράτασης του μνημονίου στο σημερινό Eurogroup

«Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και η ευχή ήταν και του χρόνου σε όλους», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση για το σημερινό Eurogroup τόνισε πως θα γίνει μία συζήτηση και το θέμα της παράτασης προφανώς είναι ένα από αυτά. Θα είναι ένα μικρό διάστημα ικανό για να λυθούν όλα τα γραφειοκρατικά που έχει το ECCL, ανέφερε ο υπουργός.

Σχετικά με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, ο Γκίκας Χαρδούβελης σημείωσε: «Ότι πηγαίνει, επανέρχεται, θα έρθει και η επιστροφή».

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα έχει ζητήσει πρόσθετα μέτρα, μεταξύ των οποίων και την εμπροσθοβαρή θέσπιση των εναλλακτικών μέτρων που έχει προτείνει η κυβέρνηση για το 2015 (π.χ. διατήρηση ανέπαφης της έκτακτης εισφοράς), ενώ το ΔΝΤ πέρα από την επιμονή σε δημοσιονομικό κενό 2,6 δισ. για το 2015 ζητά και μέτρα για το 2016-2017.

Ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βάιζερ ισχυρίστηκε χθες ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να συμφωνηθούν όλα το 2014 φτάνει η κυβέρνηση να δεχτεί και να ψηφίσει τα προαπαιτούμενα μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα! Για την παράταση του μνημονίου για την οποία η Ελλάδα αναμένεται ότι θα υποβάλλει σήμερα επίσημο αίτημα δήλωσε πως «θα πρέπει να είναι προκαθορισμένης διάρκειας» με δύο σενάρια έως την 31η Ιανουαρίου και έως την 30η Ιουνίου.