7 Δεκέμβριος 2014, 14:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Δεκέμβριος 2014, 14:21

Ψηφίζεται ο προϋπολογισμός με το βλέμμα στο Eurogroup

  • Ψηφίζεται ο προϋπολογισμός με το βλέμμα στο Eurogroup

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται, εκτός απροόπτου, να πάρει η κυβέρνηση «ψήφο εμπιστοσύνης» από τη Βουλή, μια και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας θα περάσει με ονομαστική ψηφοφορία ο προϋπολογισμός του 2015. Ένας προϋπολογισμός που ενδέχεται να αλλάξει, μια και πάνω στο τραπέζι βρίσκονται οι απαιτήσεις της τρόικας για τα επιπλέον μέτρα ώστε να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του δημοσιονομικού κενού.

Οι αλλαγές θεωρούνται κάτι παραπάνω από σίγουρες, μια και μπορεί ο προϋπολογισμός να εμφανίζεται ισοσκελισμένος για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, αλλά ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση τον ακυρώνει καθώς συζητά με τους δανειστές τα επιπλέον μέτρα.

Τα δύσκολα βέβαια για την κυβέρνηση δεν είναι τα σημερινά, αλλά τα όσα έχει να αντιμετωπίσει στο αυριανό κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές τα νέα μέτρα με τα οποία επιχειρείται, από ελληνικής πλευράς: α) να φέρουν την τρόικα στην Αθήνα, β) να κλειδώσουν μικρό εύρος παράτασης του μνημονίου, και γ) να οδηγήσουν στη νέα πιστοληπτική γραμμή.

Η τρόικα έχει ζητήσει πρόσθετα μέτρα μεταξύ των οποίων και την εμπροσθοβαρή θέσπιση των εναλλακτικών μέτρων που έχει προτείνει η κυβέρνηση για το 2015 (π.χ. διατήρηση ανέπαφης της έκτακτης εισφοράς), ενώ το ΔΝΤ πέρα από την επιμονή σε δημοσιονομικό κενό 2,6 δισ. το 2015, ζητά και μέτρα για το 2016-17.

Σήμερα ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να συμφωνηθούν όλα το 2014, φτάνει η κυβέρνηση να δεχτεί και να ψηφίσει τα προαπαιτούμενα πριν από τα Χριστούγεννα!

Για την παράταση του μνημονίου, για την οποία η Ελλάδα θα υποβάλει επίσημο αίτημα τη Δευτέρα, δηλώνει πως «θα πρέπει να είναι προκαθορισμένης διάρκειας», με δύο σενάρια: έως την 31η Ιανουαρίου και έως την 30ή Ιουνίου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, τέλος, η αναμέτρηση που θα έχουν απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός –είτε στην ομιλία του είτε μετά το πέρας της ψηφοφορίας– να ανακοινώσει εξελίξεις στο θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.