6 Δεκέμβριος 2014, 15:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2014, 15:54

Εμμένουν στις θέσεις τους οι Τούρκοι

  • Εμμένουν στις θέσεις τους οι Τούρκοι
    Ο Αντώνης Σαμαράς μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τους υπουργούς μετά το πέρας του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα.

Πολύ...φασαρία για το τίποτε ήταν η επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα. Και αυτό γιατί οι Τούρκοι επέμειναν στις θέσεις τους, χωρίς να κάνουν ούτε μια κίνηση καλής θέλησης. Αντίθετα επανέλαβαν τις διεκδικήσεις τους τόσο στα ενεργειακά, όσο και στα θέματα της μειονότητας που ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξακολουθεί να θεωρεί τουρκική.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι στις δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίασης του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας επέμεναν σε χαμηλή πτήση και σε θέματα που δεν «καίνε». Για αυτό και οι δυο πλευρές έμειναν στα γνωστά ευχολόγια για την ανάγκη δημιουργίας σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου στάθηκε υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Σαμαράς: Στόχος η προώθηση της συνεργασίας σε τομείς χαμηλής πολιτικής

Ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Κάναμε μία ευρύτατη ανασκόπηση του έργου που έχει γίνει τα τέσσερα χρόνια. Έχουν υπογραφεί 47 κείμενα συνεργασίας και συμφωνήσαμε να εργαστούμε για την υλοποίηση των συμφωνιών. Η υλοποίηση απαιτεί έλεγχο που κάναμε σήμερα. Στόχος είναι η προώθηση της συνεργασίας σε τομείς χαμηλής πολιτικής που όμως αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Στις διμερείς σχέσεις υπάρχουν ζητήματα που έχουμε σημαντικές διαφωνίες. Το αναγνωρίζουμε και δημιουργούμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας.»Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι  η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για δίκαιη και βιώσιμη λύση μέσω δικοινοτικών διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε: «Κατανοούμε την απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη να διακόψει τις συνομιλίες μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Πιστεύω ότι θα λυθεί σύντομα το πρόβλημα για να επανεκκινήσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είναι χρήσιμο ο γείτονάς μας να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια εκπληρώνοντας βέβαια τα προαπαιτούμενα. Ας είναι σίγουρη η Τουρκία ότι με την ένταξη θα πετύχει τεράστια οφέλη.» 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό φόρουμ που γινόταν παράλληλα λέγοντας ότι σημαντικοί επιχειρηματίες είχαν την δυνατότητα να προωθήσουν την μεταξύ τους συνεργασία συμβάλλοντας στην προσέγγιση των δύο χωρών που είναι επ' ωφελεία της οικονομίας. «Σταθερότητα, εμπιστοσύνη και ασφάλεια δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην ευημερία των δύο χωρών, αυτά προωθούμε και διαφυλάσσουμε, γι αυτά δουλεύουμε» κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.

Νταβούτογλου: Είμαστε η πύλη προς την Ασία και είστε η πύλη προς την Ευρώπη

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου στις δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων: «Όταν είχαμε ξεκινήσει στην Αθήνα την πρώτη σύνοδο αυτό είχε δημιουργήσει εντύπωση. Είναι όμως εξαιρετικός ο απόηχος που έχουν αυτά τα κοινά υπουργικά συμβούλια τα οποία θα συνεχίσουμε. Έχει εγκατασταθεί ένα κλίμα κατανόησης που μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες συνεργασίας. Μιλήσαμε για τις μεταφορές και είδαμε πόσο αλληλοσυμπληρωματικοί είμαστε. Επίσης οι αερομεταφορές και οι χερσαίες μεταφορές είναι τομείς που συμπληρωνόμαστε. Είμαστε η πύλη προς την Ασία και η Ελλάδα είναι η πύλη προς την Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι θα λυθεί το κυπριακό για να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας». Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα λέγοντας:

«Στηρίζουμε την Ελλάδα για την προσπάθεια επιστροφής του θεού Ιλισσού στο Μουσείο της Ακρόπολης.»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Νίκο Αναστασιάδη για να συνεχιστούν οι συνομιλίες των δύο κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η προσέγγιση των δύο πλευρών θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Ευχαρίστησε δε την ελληνική κυβέρνηση για την στήριξη που προσφέρει στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Τέλος αναφέρθηκε στις μειονότητες λέγοντας ότι οι μειονοτικοί πολίτες είναι γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών. 

Στο Συμβούλιο πήραν μέρος από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών  Βαγγέλης Βενιζέλος, Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, Υγείας Μάκης Βορίδης, Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.