6 Δεκέμβριος 2014, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2014, 10:37

Νεκρός βρέθηκε ο Μένης Κουμανταρέας

  • Νεκρός βρέθηκε ο Μένης Κουμανταρέας

Ο σπουδαίος Έλληνας πεζογράφος Μένης Κουμανταρέας βρέθηκε νεκρός τα ξημερώματα μέσα στο διαμέρισμά του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Μένης Κουμανταρέας, είχε χτυπήματα και εκδορές στο πρόσωπο, αλλά δεν έφερε τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο. Ο θάνατός του προσδιορίζεται γύρω στη μια τα ξημερώματα. Τα αίτια θανάτου θα προσδιοριστούν τη Δευτέρα όταν και θα γίνει η νεκροτομή.

Η πόρτα του διαμερίσματός του στην Κυψέλη, δεν είχε παραβιαστεί, ωστόσο σύμφωνα με την αστυνομία κάποιος είχε ψάξει επιλεκτικά το σπίτι.

Ο Μένης Κουμανταρέας, από τους σημαντικότερους συγγραφείς της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς της ελληνικής πεζογραφίας, γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα. Το 1949 αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών.  Δεν ακολούθησε συστηματικές πανεπιστημιακές σπουδές. Εργάστηκε επί 20 χρόνια σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες.

Το 1961 άρχισε να συνεργάζεται με το περιοδικό Ταχυδρόμος, και το 1962 εμφανίστηκε στη λογοτεχνία με τη συλλογή διηγημάτων «Τα μηχανάκια». Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή έκδοση «18 Κείμενα» και οδηγήθηκε τρεις φορές σε δίκη βάσει του νόμου «περί ασέμνου δημοσιεύματος» για το έργο του «Το αρμένισμα». Το 1972 πήρε την υποτροφία RAAD για το Βερολίνο.

Από το 1982 ασχολείτο αποκλειστικά με τη συγγραφή και τη μετάφραση. Μεταξύ άλλων είχε μεταφράσει, Λιούις Κάρολ, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Ουίλιαμ Φώκνερ και Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1967, για το «Αρμένισμα») και το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1976, για τη «Βιοτεχνία υαλικών» και το 2002 για το «Δύο φορές Έλληνας»). Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, και τη δεκαετία του 1980 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.