5 Δεκέμβριος 2014, 22:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2014, 22:34

Ο Νταβούτογλου θέλει να βάλει «χέρι» στον ενεργειακό πλούτο Ελλάδας και Κύπρου

  • Ο Νταβούτογλου θέλει να βάλει «χέρι» στον ενεργειακό πλούτο Ελλάδας και Κύπρου

Στη διπλωματία του «κεφαλαίου» επιχείρησε να επενδύσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ. Την ίδια ώρα όμως που φραστικά κρατούσε «κλαδί ελαίας», ωμά και κυνικά ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού αποκάλυπτε το πάγιο σχέδιό του. Να μπει συνεταίρος στα ενεργειακά όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο Αιγαίο.

Από το βήμα του φόρουμ, και αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε: «Σας απευθύνω έκκληση: Ελάτε να επιλύσουμε το θέμα, να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό πλούτο. Χρειαζόμαστε οραματιστές· η ειρήνη ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Όσο θα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, θα απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων».

Συνεχίζοντας στους ίδιους τόνους αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον μας «που έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν γίνει πολυδιάστατα», και πρόσθεσε: «Η βάση των διμερών σχέσεων είναι οι πολιτιστικές σχέσεις, αυτό είναι το έδαφος στο οποίο θα χτίσουν οι διοικούντες των δύο χωρών». Δεν δίστασε να μιλήσει για Θρακιώτες «ομοεθνείς» και για τη μειονότητα που ήλθε εδώ από την Κωνσταντινούπολη λέγοντας «Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ποιος είναι ποιος. Υπήρχαν προκαταλήψεις του παρελθόντος που δημιουργούσαν εμπόδια, αλλά τώρα έχουμε κατανοήσει ότι η σχέση των δύο χωρών δεν είναι ανταγωνιστική, αλλά συνεργασίας».

Την ίδια ώρα που οι προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο συνεχίζονται, ο Νταβούτογλου εμφανίστηκε ως υπέρμαχος του διαλόγου λέγοντας ότι «εμείς συζητούμε τα πάντα», και πρόσθεσε ότι «φυσικά υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Στο Αιγαίο θα συνεχίσουμε τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, χρειάζεται να εμβαθύνουμε. Δεν επιθυμούμε ένταση στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο. Εύχομαι τα καλύτερα στον κ. Αναστασιάδη, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε την... υγεία της Κύπρου»!

Από τη μεριά του ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού και χαρακτήρισε το 2014 ως το τελευταίο έτος της ύφεσης.

Αναφερόμενος στο φόρουμ υποστήριξε ότι η επιχειρηματική συνεργασία είναι αναγκαίος πυλώνας στις διακρατικές σχέσεις, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει περισσότερο μεταξύ γειτόνων όταν καλλιεργείται σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης
μεταξύ τους.

Για την Κύπρο ανέφερε ότι μετά την συνάντηση που είχε με τον Νταβούτογλου τηλεφώνησε στον Νίκο Αναστασιάδη και του μετέφερε τους χαιρετισμούς του Τούρκου πρωθυπουργού. «Η σχέση εμπιστοσύνης και η καλή γειτονία είναι αναγκαία για να ανέβουν οι σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Στόχος μας είναι η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για την ευόδωση του στόχου αυτού οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εργάζονται σταθερά», κατέληξε ο Α. Σαμαράς.