Η Γαλλία θα αποζημιώσει Αμερικανούς των στρατοπέδων συγκέντρωσης

  • Η Γαλλία θα αποζημιώσει Αμερικανούς των στρατοπέδων συγκέντρωσης
    Φωτ.: βιβλιοθήκη Wiener

Με 60 εκατ. δολάρια θα αποζημιώσει το Παρίσι τους Αμερικανούς που μεταφέρθηκαν με τα τρένα της εταιρείας γαλλικών σιδηροδρόμων (SNCF) στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η συμφωνία ΗΠΑ-Γαλλίας θα υπογραφεί τη Δευτέρα και βάση αυτής πρόκειται να δημιουργηθεί ένα ταμείο αποζημιώσεων. «Εκεί θα προσφερθούν τα χρήματα υπέρ μερικών χιλιάδων μη Γάλλων που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή των οικογενειών τους», διευκρίνισε η Γαλλίδα πρέσβειρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πατριατσιανά Σπαρασινό-Τιελέ.

Η SNCF την οποία είχε επιτάξει το καθεστώς του Βισί, οδήγησε 76.000 Εβραίους σε βαγόνια εμπορικών αμαξοστοιχιών προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης από το 1942 ως το 1944.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι κάθε επιζών, που πλέον έχει την αμερικανική υπηκοότητα, θα λάβει περίπου 100.000 δολάρια. Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ δεσμεύονται να υπερασπιστούν την ασυλία των ξένων επιχειρήσεων στο έδαφός της, γεγονός που τις προστατεύει από οποιαδήποτε δικαστική προσφυγή. Το 2013 ένας Αμερικανός γερουσιαστής είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να τροποποιήσει τον νόμο αυτό, ώστε να προσαχθεί σε αμερικανικό δικαστήριο η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων.

Η ευαίσθητη αυτή υπόθεση έχει εμποδίσει τη γαλλική εταιρεία να κερδίσει συμβόλαια στις ΗΠΑ. Η πολιτεία του Μέριλαντ είχε εκφράσει την επιθυμία να ζητήσει από τη SNCF να αποζημιώσει τα θύματα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου προτού της αναθέσει ένα συμβόλαιο.

Όμως «η SNCF δεν θεωρήθηκε ποτέ υπεύθυνη για τους εκτοπισμούς. Ήταν απλώς ένα όργανο (…) εναπόκειται στις γαλλικές αρχές να αναλάβουν την ευθύνη», υπενθύμισε η Σπαρασινό-Τιελέ.