5 Δεκέμβριος 2014, 12:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2014, 12:52

Οι πρόσφυγες του ’22 στην Αττική και ειδικότερα στη Νέα Ιωνία

  • Οι πρόσφυγες του ’22 στην Αττική και ειδικότερα στη Νέα Ιωνία
    Από το αρχείο ερασιτεχνικού οπτικοακουστικού υλικού των ανωνύμων
  • Οι πρόσφυγες του ’22 στην Αττική και ειδικότερα στη Νέα Ιωνία
    Από το αρχείο του προέδρου της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, Χάρη Σαπουντζάκη
  • Οι πρόσφυγες του ’22 στην Αττική και ειδικότερα στη Νέα Ιωνία
    Από το αρχείο ερασιτεχνικού οπτικοακουστικού υλικού των ανωνύμων

Τα πρώτα βήματα των προσφύγων του ’22, τα δύσκολα χρόνια και οι προσπάθειες του κράτους για την αποκατάσταση και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία αναδεικνύονται μέσα από την έκθεση-θησαυρό που διοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο Δήμος Νέας Ιωνίας και η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας.

Η έκθεση «Η Αττική υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22: Νέα Ιωνία» φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας (Αλατσάτων 27, Νέα Ιωνία) και τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014 στις 19:00 μ.μ.

Όπως δήλωσε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, Χάρης Σαπουντζάκης, η έκθεση είχε παρουσιαστεί πρώτη φορά το 2006 με τη διαφορά ότι αυτή που φιλοξενείται τώρα στο πνευματικό κέντρο του συλλόγου επικεντρώνεται στην περίπτωση του συνοικισμού της Νέας Ιωνίας. Μέσα από φωτογραφίες, χάρτες και έγγραφα εκτυλίσσεται το ιστορικό δημιουργίας του συνοικισμού της Νέας Ιωνίας, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται και η δυναμική της μικρασιατικής παρουσίας στην ελληνική κοινωνία.

Την ημέρα των εγκαινίων, και στο πλαίσιο της έκθεσης που θα διαρκέσει από τις 9 Δεκεμβρίου 2014 έως τις 30 Ιανουαρίου 2015, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον ιστορικό Νίκο Ανδριώτη με θέμα «Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Αττική: το πρώτο διάστημα».

* Το φωτογραφικό υλικό παραχώρησε στο pontos-news.gr για τις ανάγκες του άρθρου η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας.