5 Δεκέμβριος 2014, 11:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2014, 12:01

Συναγερμός στον Έβρο – Σε ετοιμότητα οι Αρχές

  • Συναγερμός στον Έβρο – Σε ετοιμότητα οι Αρχές

Ξεπέρασε το όριο συναγερμού η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πύθιο (το νερό ανέβηκε στα 6,25 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70), γεγονός που αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητας των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Χθες το βράδυ σε έκτακτη σύγκλιση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) αποφασίστηκε το άνοιγμα των θυροφραγμάτων του Πυθίου τα μεσάνυχτα. Με αυτόν τον τρόπο «προχωρήσαμε σε τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου, πλημμυρίζοντας ελεγχόμενα από 6500 - 7000 στρέμματα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

«Υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες νερών που παροχετεύονται στον Έβρο, στο ύψος του Ορμενίου, περίπου 1300 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ η ίδια παροχέτευση εμφανίζεται και νοτιότερα στο σημείο όπου συναντώνται οι τρεις ποταμοί Έβρος, Άρδας και Τούντζα, όπου επίσης η παροχή αγγίζει τα 1300 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Υπερχείλιση και στον Άρδα

Παράλληλα, καταγράφεται υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαίλογκραντ στον ποταμό Άρδα, γεγονός που επιβαρύνει την κατάσταση. Η πολιτική προστασία, οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, καθώς αναμένονται βροχοπτώσεις το Σαββατοκύριακο και, επίσης, αναμένεται ο μεγάλος υδάτινος όγκος να μετακινηθεί σταδιακά προς το νότιο τμήμα του Έβρου τις επόμενες μέρες.

Η αντοχή των αναχωμάτων εκτιμάται ότι θα δοκιμαστεί για τις επόμενες τέσσερις ημέρες, πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Χθες το απόγευμα ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης επισκέφθηκε τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του Διδυμοτείχου, της Ορεστιάδας και του Τριγώνου.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει -στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της- να ενισχύσει τα αναχώματα στα σημεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και θα υπάρξουν συγκεκριμένα έργα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας στο σύνολο του Έβρου.

Πνίγηκαν 240 πρόβατα

Λόγω της υπερχείλισης του Ερυθροπόταμου στο Διδυμότειχο, πνίγηκαν 240 πρόβατα και άγνωστος αριθμός νεογέννητων, ενώ διασώθηκαν 140 από μια μονάδα στην περιοχή της Καρωτής.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες και συνιστάται η προσοχή όλων να απομακρύνουν το ζωικό κεφάλαιο και να διακόψουν κάθε δραστηριότητα στις όχθες του ποταμού Έβρου.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον αστυνομικό

Από το πρωί δυνάμεις της αστυνομίας και του Λιμενικού συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του 49χρονου αστυνομικού που βρισκόταν με τη βάρκα του στις εκβολές του Έβρου και αγνοείται από χθες. Μέχρι στιγμής έχει βρεθεί μόνο η βάρκα, και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο νότιο τμήμα του ποταμού.