5 Δεκέμβριος 2014, 10:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2014, 10:52

Στο μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας τμήμα των «Ελγίνειων μαρμάρων»

  • Στο μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας τμήμα των «Ελγίνειων μαρμάρων»

Ένα από τα αγάλματα που αφαίρεσε ο λόρδος Έλγιν το 1803 από την Ακρόπολη, και το οποίο βρίσκεται μαζί με τα υπόλοιπα κλοπιμαία στο Βρετανικό Μουσείο, μεταφέρθηκε στη Ρωσία όπου θα εκτεθεί στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Πρόκειται για το άγαλμα του Έλληνα θεού του ποταμού Ιλισού, μια ξαπλωμένη ακέφαλη ανδρική μορφή, που θα εκτεθεί στο ρωσικό μουσείο από αύριο και μέχρι τις 18 Ιανουαρίου για να γιορταστούν τα 250 χρόνια του Ερμιτάζ.

«Το καθήκον των διαχειριστών είναι να επιτρέπουν στους πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών να μοιράζονται την κοινή κληρονομιά τους» δήλωσε ο πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου σερ Ρίτσαρντ Λάμπερτ. Μάλιστα πρόσθεσε πως «οι διαχειριστές είναι ενθουσιασμένοι από το γεγονός ότι οι Ρώσοι πολίτες θα απολαύσουν σύντομα αυτό το ωραίο αντικείμενο».

Είναι η πρώτη φορά που φεύγει από τη Βρετανία τμήμα των γλυπτών του Παρθενώνα για να πάει σε άλλη χώρα, από το 1803 οπότε μεταφέρθηκαν στη Γηραιά Αλβιώνα από τον Βρετανό διπλωμάτη και διαπιστευμένο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ήδη από το 1983 η Ελλάδα διεκδικεί την επιστροφή των γλυπτών. Τη σχετική καμπάνια είχε ξεκινήσει η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση έχει προσλάβει τη Βρετανίδα δικηγόρο Αμάλ Αλαμουντίν για να εξετάσει τα πιθανά σενάρια διεκδίκησης και επιστροφής τους στην πατρίδα.