4 Δεκέμβριος 2014, 20:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2014, 20:19

Νέο ραντεβού Σαμαρά-Βενιζέλου την Παρασκευή

  • Νέο ραντεβού Σαμαρά-Βενιζέλου την Παρασκευή
    Φωτ.: Αλέξανδρος Μπελτές / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις εννιά το πρωί της Παρασκευής πρόκειται να συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όλα αυτά, την ώρα που φαίνεται να κλείνει από τη μια η συμφωνία με την τρόικα –έστω και με παράταση του Μνημονίου (για λίγες εβδομάδες μιλά η κυβέρνηση)– και από την άλλη να επιταχύνεται η εκλογή Πρόεδρου Δημοκρατίας για τα μέσα Ιανουαρίου.

Κυκλοφορεί δε έντονα το σενάριο η επίσπευση της εκλογής διαδόχου για το Προεδρικό Μέγαρο να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό την Κυριακή το βράδυ, στην ψήφιση του προϋπολογισμού.

Η ημερομηνία που αναμένεται να ανακοινώσει ο Αντώνης Σαμαράς προσδιορίζεται μετά τα Φώτα, δηλαδή μετά τις 6 Ιανουαρίου. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι για την εκλογή Προέδρου χρειάζονται τρείς ψηφοφορίες, αυτό μας οδηγεί στο τέλος Ιανουαρίου.

Προάγγελος όλων αυτών ήταν τα όσα είπε την Πέμπτη στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης πρότεινε να υπάρξει συμφωνία σ' ένα πρόσωπο και ακολούθως, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική, πολιτική και θεσμική συγκυρία της χώρας, να συζητηθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Και ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισπευσθούν οι ψηφοφορίες στην Βουλή, εφόσον υπάρξει συμφωνία σε κοινή υποψηφιότητα.

Στη Βουλή πάντως Τσουκάλης, Ψύρρας και Φούντα (της ΔΗΜΑΡ) ετοίμασαν κείμενο το οποίο υπέγραφαν και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές με στόχο την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή και εκλογές εντός του 2015.