4 Δεκέμβριος 2014, 17:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αύγουστος 2015, 15:43

Πέθανε ο δημοσιογράφος Σοφιανός Χρυσοστομίδης

  • Πέθανε ο δημοσιογράφος Σοφιανός Χρυσοστομίδης

Μια εμβληματική μορφή του ελληνικού Τύπου, ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης, πέθανε σήμερα Πέμπτη, πλήρης ημερών, στα 92 του χρόνια. Είχε γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1922.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο, στις 11 π.μ., από
το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης ήταν στέλεχος του αντιστασιακού αριστερού κινήματος των Ελλήνων Αιγυπτιωτών, κοσμοπολίτης, πολύγλωσσος, ευρυμαθής, βαθύς γνώστης και αναλυτής των εθνικών θεμάτων.

Στην Ελλάδα δούλεψε ως δημοσιογράφος στη Δημοκρατική Αλλαγή, μέχρι τη δικτατορία, οπότε συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο και τη Λέρο.

Με την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου απελευθερώθηκε και συνέχισε την αντιδικτατορική του δράση από την Κύπρο. Μετά τη μεταπολίτευση, ως στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, υπήρξε από τους στυλοβάτες της μεταδικτατορικής Αυγής, της οποίας διατέλεσε και διευθυντής. Επίσης αρθρογραφούσε από την αρχή της έκδοσής του έως σχεδόν το κλείσιμό του στο περιοδικό Αντί.

Ο Σοφιανός έχαιρε της εκτίμησης των συναδέλφων του, ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων. Υπήρξε δάσκαλος ήθους και δημοσιογραφικής δεοντολογίας, παράδειγμα μορφωμένου και διανοούμενου δημοσιογράφου και ενεργού πολίτη.

Διαδοχικά είχε συμμετάσχει στο ΚΚΕ Εσωτερικού, την ΕΑΡ, τον Συνασπισμό και τη ΔΗΜΑΡ.

Tags