5 Δεκέμβριος 2014, 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2014, 12:29

Το pontos-news.gr στα ρωσικά

  • Το pontos-news.gr στα ρωσικά

Εάν δεν ψάχνεις συγκεκριμένα, ίσως και να μη δώσεις σημασία σε εκείνη την επιλογή γλώσσας που δίνει το pontos-news.gr πάνω δεξιά στην αρχική σελίδα του και περιγράφεται με «παράξενους» για το απαίδευτο μάτι χαρακτήρες.

Κι όμως, αυτή η επιλογή ανοίγει την πόρτα στη ρωσική έκδοση της διαδικτυακής μας πύλης, η αλλιώς –όπως λέμε εμείς εδώ– στον κόσμο του ιστορικού και δημοσιογράφου Βασίλη Τσενκελίδη.

Ο Βασίλης είναι ποντιακής καταγωγής, από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Η οικογένειά του προέρχεται από τον Πόντο. Από την πλευρά της μητέρας από την Τραπεζούντα και από την πλευρά του πατέρα από την Σαμψούντα.

Η οικογένεια του πατέρα του πήγε στη Ρωσία το 1885, πριν από τον ξεριζωμό, και της μητέρας του το 1918 με τον ξεριζωμό. Ζούσαν σε μια περιοχή που λεγόταν Αικατερινοντάρ (η πόλη-δώρο της τσαρίνας Αικατερίνης στην περιοχή) και η οποία σήμερα λέγεται Κρασνοντάρ (η πόλη-δώρο των «Κόκκινων», δηλαδή των Μπολσεβίκων στην περιοχή).

Και οι δύο οικογένειες εξορίστηκαν στο Καζακστάν. Εκεί μεγάλωσαν και γνωρίστηκαν οι γονείς του Βασίλη, Κωνσταντίνος και Άννα. Παντρεύτηκαν το 1968, και στις 3 Οκτωβρίου 1969 γεννήθηκε ο Βασίλης. Έχει δυο αδέρφια, τη Θεώνη και τον Αλέξιο. 

Στην Ελλάδα ήρθαν το 1990. Ενάμιση χρόνο μετά παντρεύτηκε με Πόντια και σήμερα έχουν τρία παιδιά. Πώς όμως βρέθηκε να ηγείται της ρωσικής έκδοσης του pontos-news.gr;

«Έγραφα πάντα. Έστελνα θέματα ως φοιτητής σε μικρά ελληνικά έντυπα στο Κρασνοντάρ. Αργότερα άρχιζαν να εμφανίζονται στην Ελλάδα ρωσικές εφημερίδες. Άρχισα να γράφω άρθρα και εδώ. Μετά μια φίλη μού έδωσε στην εφημερίδα της μερικές σελίδες που αφορούσαν καθαρά ποντιακά θέματα. Έγραφα ρωσικά και ποντιακά» λέει.

Ο καιρός πέρασε και άρχισε να γίνεται γνωστό ότι γράφει. Έτσι τον κάλεσαν να γράψει σε μια ρωσόφωνη εφημερίδα που βγαίνει μέχρι σήμερα, την Αθήνα Ελλάς. Και εκεί έκανε ποντιακά και ιστορικά θέματα. Επίσης προσπαθούσε να απαντήσει σε απορίες που είχαν οι αναγνώστες – π.χ. τι είναι οι Αρμένιοι, τι είναι οι Ασσύριοι. Εργάστηκε και στην Athinski Courier. Μέχρι που συνάντησε το pontos-news.gr.

Τον ρωτήσαμε ποιοι είναι οι στόχοι του για τη ρωσική έκδοση. «Προτεραιότητα είναι η ενημέρωση του κόσμου για τα ποντιακά και τα ελληνικά θέματα. Η ενότητα «Ιστορία» που υπάρχει στο pontos-news.gr ενδιαφέρει πολύ τους ρωσόφωνους. Κι εγώ θέλω να μάθουν ποιοι είμαστε μέσα από την ιστορία μας, πώς ζούμε σήμερα, πώς αντιλαμβανόμαστε την ιστορία μας. Γράφοντας, δεν σκέφτομαι μόνο ότι θα διαβάσει τα άρθρα μας μόνο κάποιος που γνωρίζει την ελληνική ιστορία, αλλά και κάποιος ο οποίος διαβάζει ρωσικά και θα ήθελε να μάθει περισσότερα. Το ιδανικό για μένα, σε ένα πρώτο στάδιο, είναι να ενώσουμε τους ρωσόφωνους Έλληνες. Να έχουν πρόσβαση σε ένα μέσο που "μιλάει" ρωσικά και να καταλαβαίνουν ό,τι και οι υπόλοιποι Έλληνες στα ελληνικά» είπε.

Όσο για το εάν ο κόσμος θέλει να βοηθήσει τη ρωσική έκδοση να βελτιωθεί, υπογραμμίζει πως με πολλή χαρά θα δεχθεί «πληροφορίες, ιδέες για θέματα, ή τη γνώμη τους για οτιδήποτε». Εξάλλου μέσα από αυτή τη διαδικασία «μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι». Στο ρωσικό pontos-news.gr υπάρχει ειδική ενότητα όπου «ο καθένας μπορεί να γράψει τη γνώμη του και όλοι μαζί να πάμε ένα βήμα παρακάτω».

Καλή επιτυχία Βασίλη!