Φραγκίσκος Ραγκούσης: Ο Ρωμανός ζει μόνο με νερό

  • Φραγκίσκος Ραγκούσης: Ο Ρωμανός ζει μόνο με νερό

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της υγείας του Νίκου Ρωμανού, που βρίσκεται στην 24η ημέρα απεργίας πείνας, έκρουσε ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης.

Μία ημέρα μετά το «όχι» από το δικαστικό συμβούλιο και τη δήλωση του απεργού πείνας ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του, ο δικηγόρος μιλώντας στον ΑΝΤ1 διέψευσε τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι ο Ρωμανός λαμβάνει υγρή τροφή. «Ζει μόνο με νερό», είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. 

«Αυτή τη στιγμή, ο Ρωμανός, και κάνω έκκληση προς όλο τον κόσμο, διάλεξε επανένταξη, διάλεξε μέσα από το σύστημα αυτό να συνυπάρξει, να δοκιμαστεί και πάλι» τόνισε.

Στη συνέντευξή του ο Φραγκίσκος Ραγκούσης εξήγησε ότι η εκπαιδευτική άδεια για τον καταδικασμένο για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, έχει την έννοια της επανένταξης και του φρονιματισμού.

Αθανασίου: Νομοθέτημα για φοίτηση εξ αποστάσεως

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα για τη νομοθετική πρωτοβουλία του που προωθεί την εξ αποστάσεως φοίτηση. «Έχω επικοινωνία με το νοσοκομείο Γεννηματάς όπου νοσηλεύεται ο Νίκος Ρωμανός», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου εξήγησε ότι η εισήγηση του ειδικού εφέτη-ανακριτή είναι δεσμευτική όταν εξετάζεται υπόθεση υπόδικου και συνεπώς δεν θα μπορούσε να υπάρξει διαφορετική εξέλιξη στην υπόθεση Ρωμανού. Σύμφωνα με τον ίδιο η πολιτεία δεν εκδικείται. «Τελικά το ζήτημα είναι να σπουδάζει ή να αφεθεί ελεύθερος;», διερωτήθηκε.  

Κλιμακώνονται οι κινήσεις αλληλεγγύης – Επί ποδός η ΕΛΑΣ

Εκτός από τον Νίκο Ρωμανό και τον Γιάννη Μιχαηλίδη, από την 1η Δεκεμβρίου και άλλοι δύο συλληφθέντες για τη ληστεία στο Βελβεντό επέλεξαν να ξεκινήσουν απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης. Πρόκειται για τον Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκο και τον Δημήτρη Πολίτη.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης προς τους απεργούς πείνας. Στις 18:00 θα γίνει συγκέντρωση στο σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω (ο Νίκος Ρωμανός έχει περάσει σε σχολή του ΤΕΙ Αιγάλεω). Νωρίτερα μια ομάδα φοιτητών επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο της κεντρικής διοίκησης του ΤΕΙ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Νίκο Ρωμανό. Στη Θεσσαλονίκη, για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συγκεντρώσεις και πορείες αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθούν στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στα Τρίκαλα, στην Κέρκυρα. Την Παρασκευή προγραμματίζεται νέα πορεία και συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο Γεννηματάς όπου νοσηλεύεται ο Νίκος Ρωμανός.

Την ίδια ώρα, η ΕΛΑΣ επιστρατεύει σχεδόν όλη τη δύναμή της στην Αττική. Ενόψει και της επετείου από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου αλλά και της άφιξης Νταβούτογλου στην Αθήνα, στα μέτρα φύλαξης αναμένεται να χρησιμοποιηθούν χιλιάδες αστυνομικοί ακόμα και αυτοί που εργάζονται σε γραφειοκρατικά πόστα.