4 Δεκέμβριος 2014, 11:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2014, 11:22

Νέο περιστατικό ατιμωρησίας λευκού αστυνομικού που σκότωσε Αφροαμερικανό

 • Νέο περιστατικό ατιμωρησίας λευκού αστυνομικού που σκότωσε Αφροαμερικανό
  Οι Νεοϋορκέζοι έκαναν πορείες σε διάφορα σημεία της πόλης
 • Νέο περιστατικό ατιμωρησίας λευκού αστυνομικού που σκότωσε Αφροαμερικανό
  Καθιστική διαμαρτυρία στο Σιάτλ
 • Νέο περιστατικό ατιμωρησίας λευκού αστυνομικού που σκότωσε Αφροαμερικανό
  Διαδηλώτρια κλαίει ενώ μαθαίνει την απόφαση για μη δίωξη του αστυνομικού που σκότωσε τον Γκάρνερ
 • Νέο περιστατικό ατιμωρησίας λευκού αστυνομικού που σκότωσε Αφροαμερικανό
  Συλλήψεις διαδηλωτών έγιναν στη Νέα Υόρκη

Στους δρόμους και πάλι οι Αμερικανοί, οργισμένοι με την απόφαση σώματος ενόρκων της Νέας Υόρκης να μην ασκηθεί δίωξη στον λευκό αστυνομικό που προκάλεσε με μια λαβή το θάνατο του άοπλου Αφροαμερικανού Έρικ Γκάρνερ, πατέρα έξι παιδιών, τον περασμένο Ιούλιο.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δέκα ημερών που σώμα ενόρκων αποφασίζει να μην παραπεμφθεί λευκός αστυνομικός ο οποίος προκάλεσε το θάνατο Αφροαμερικανού.
Η πρώτη ελήφθη στο Φέργκιουσον του Μισούρι και αφορούσε τη δολοφονία του επίσης άοπλου Μάικλ Μπράουν.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση δεν έγινε δεκτή με ικανοποίηση, όχι μόνο από την οικογένεια του θύματος αλλά και από ακτιβιστές και απλούς πολίτες οι οποίοι αναρωτιούνται εάν καταπατώνται τα δικαιώματά τους όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου.

Σε ελάχιστη ώρα εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στο Ροκφέλερ Σέντερ, εκεί που βρίσκεται φωταγωγημένο το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αστυνομικοί προέβησαν σε συλλήψεις όταν κάποιοι από τους συγκεντρωθέντες έκαναν καθιστική διαμαρτυρία την ώρα της τελετής φωταγώγησης.

 

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στην Τάιμς Σκουέαρ, τη Γιούνιον Σκουέαρ, το Κολόμπους Σερκλ, το Χάρλεμ και τη συνοικία όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο 43χρονος Έρικ Γκάρνερ. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν «δεν μπορώ να αναπνεύσω», δηλαδή τα τελευταία λόγια του θύματος, ενώ τον έπνιγε ο αστυνομικός.

Η απόφαση φαίνεται να προκάλεσε αμηχανία στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αν και δεν σχολίασε ευθέως την υπόθεση είπε πως «αναδεικνύει την ανησυχία από την πλευρά πάρα πολλών μειονοτικών κοινοτήτων προς τις υπηρεσίες της επιβολής του νόμου ότι δεν συνεργάζονται για την αντιμετώπισή τους με δίκαιο τρόπο».

Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ είχε ανακοινώσει την έναρξη ομοσπονδιακής έρευνας για πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών. «Οι εισαγγελείς μας θα πραγματοποιήσουν μια ανεξάρτητη, σε βάθος, δίκαιη και έγκαιρη έρευνα. Εκτός από την εκτέλεση της δικής μας έρευνας, η υπηρεσία θα προχωρήσει σε πλήρη αναθεώρηση του υλικού που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της τοπικής έρευνας» είπε ο Χόλντερ.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων Αλ Σάρπτον απηύθυνε έκκληση για πορεία διαμαρτυρίας στην Ουάσινγκτον στις 13 Δεκεμβρίου. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έφθασε συνοδευόμενος από τη μητέρα και τη χήρα του Έρικ Γκάρνερ.