3 Δεκέμβριος 2014, 22:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2014, 22:14

Οι Ισπανοί... Σίντλερ που έσωσαν Εβραίους της Θεσσαλονίκης

  • Οι Ισπανοί... Σίντλερ που έσωσαν Εβραίους της Θεσσαλονίκης
    Φωτογραφίες και έγγραφα που δείχνουν πώς σώθηκαν χιλιάδες Εβραίοι από Ισπανούς διπλωμάτες στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο
  • Οι Ισπανοί... Σίντλερ που έσωσαν Εβραίους της Θεσσαλονίκης
    Από τα εγκαίνια της έκθεσης στη Μαδρίτη

Φως στο ρόλο που έπαιξαν Ισπανοί διπλωμάτες στη διάσωση χιλιάδων Εβραίων στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ευρώπη κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ρίχνει έκθεση που φιλοξενείται στο υπουργείο Εξωτερικών στη Μαδρίτη.

Η έκθεση «Más allá del deber» (Πέρα από το καθήκον) είναι αποτέλεσμα διετούς έρευνας του ιστορικού Χοσέ Αντόνιο Λιζμπόνα -απέκτησε πρόσβαση στα επίσημα αρχεία με εντολή του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο-και εστιάζει σε 18 διπλωμάτες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάσωση των Εβραίων από τους Ναζί.

                                                                                                                  

Ανάμεσά τους ήταν και ο Εντουάρντο Γκασέτ, ανιψιός του Ισπανού συγγραφέα και διανοούμενου Χοσέ Ορτέγκα ι Γκασέτ, ο οποίος διατέλεσε πρόξενος και επιτετραμμένος της ισπανικής πρεσβείας στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, την περίοδο 1941-1944.

Ο Γκασέτ χρησιμοποίησε την επιρροή του για να βοηθήσει να αποτραπούν οι απελάσεις των Σεφαραδιτών Εβραίων από την Θεσσαλονίκη. Μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης για τον πατέρα του, ο Χοσέ Μαρία Γκασέτ είπε «σε αυτή τη χώρα, την εποχή του Φράνκο, εάν έκανες κάτι καλό, σε εκτελούσαν, σε εξόριζαν ή σε ξεχνούσαν. Ο πατέρας μου ξεχάστηκε».

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 19 Δεκεμβρίου 2014.