3 Δεκέμβριος 2014, 21:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2014, 21:30

Οι ΗΠΑ προβίβασαν τα Σκόπια σε «Μακεδονία» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

  • Οι ΗΠΑ προβίβασαν τα Σκόπια σε «Μακεδονία» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ προέκυψε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μετά την αναγραφή των Σκοπίων ως «Μακεδονία» σε κοινή δήλωση της ομάδας των χωρών που συμμαχούν κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η απόφαση της αμερικανικής αντιπροσωπείας ενόχλησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος εγκατέλειψε τη συνεδρίαση. Παράλληλα απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για σκηνικό προβοκάτσιας που έστησαν οι ΗΠΑ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Ο λόγος της μη αυτοπρόσωπης συμμετοχής του κ. Βενιζέλου ήταν το γεγονός ότι, παρά τις σχετικές, πυκνές επαφές και τα διαβήματα που προηγήθηκαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συγκάλεσαν τη σύνοδο, δεν τήρησαν τους κανόνες και την πρακτική του Ο.Η.Ε., ως προς τον τρόπο αναφοράς των συμμετεχουσών χωρών. Πιο συγκεκριμένα, ενώ στη Σύνοδο η πΓΔΜ μετείχε με την προσωρινή ονομασία της, στη σχετική Κοινή Δήλωση των χωρών που συγκροτούν τον Συνασπισμό υπογράφει με τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο από τον πρέσβη μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας στο ΝΑΤΟ, Μιχαήλ Διαμέση.