3 Δεκέμβριος 2014, 20:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2014, 20:32

Προτάσεις του τ. προέδρου της ΠΟΕ Ε. Φαχαντίδη για να ενωθεί ο ποντιακός χώρος

  • Επ. Φαχαντίδης: Ο υπ. Παιδείας πρέπει να αλλάξει θέση για τη Γενοκτονία γιατί η κατάσταση θα οξυνθεί
    Ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, Επαμεινώνας Φαχαντίδης (φωτ. αρχείου)

Όταν πριν από περίπου 2,5 μήνες ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης παραχωρούσε αποκλειστική συνέντευξη στο pontos-news.gr με αφορμή την παραίτησή του από την προεδρία της ΠΟΕ, είχε αφήσει να διαφανεί η πρόθεσή του να συνεχίσει να δίνει το παρών στα ποντιακά πράγματα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το υπόμνημα προτάσεων που κατέθεσε στις 30 Νοεμβρίου στην ετήσια γενική συνέλευση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Αναφέρεται στα κατά την εκτίμησή του τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τον ποντιακό χώρο και επιζητούν προσφορότερες λύσεις, αλλά διατυπώνει και το σχέδιο ενότητας «Υψηλάντης» προκειμένου οι Πόντιοι να γίνουν «ένα».

Συγκεκριμένα ο τέως πρόεδρος της ΠΟΕ στο υπόμνημά του:

  • Αναφέρεται στην ανάγκη υιοθέτησης μια διαφορετικής στρατηγικής στο θέμα της Γενοκτονίας, αφού η διεθνής αναγνώρισή της βρίσκεται σε στασιμότητα. Προτείνει την ψήφιση μιας κοινής ημερομηνίας Τιμής και Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, την έκδοση βιβλίου Γενοκτονίας μεταφρασμένου σε ξένες γλώσσες, την καταχώριση του θέματος στην ατζέντα του υπουργού Εξωτερικών κατά τις συναντήσεις του με ξένους ομολόγους του καθώς και την έντονη παρουσία των Ποντίων με την βοήθεια διπλωματών και υπό την καθοδήγηση Ποντίων ιστορικών.
  • Προτείνει τη δημιουργία μουσείου Γενοκτονίας.
  • Επαναδιατυπώνει την πρόταση του για την ανά διετία διεξαγωγή των φεστιβάλ χορού και την ενδιάμεση διεξαγωγή Πανελλήνιου Πολυθεματικού Ποντιακού Συνεδρίου προκειμένου να αναδεικνύονται κι άλλα πνευματικές και πολιτισμικές δραστηριότητες των Ποντίων. Κάθε ΣΠΟΣ, πάντως, μπορεί να διοργανώνει τα δικά του τοπικά φεστιβάλ.
  • Για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων αναφέρει μεταξύ άλλων ως απαραίτητη την εκκαθάριση του μητρώου των μελών, επιβολή εισιτηρίου σε μεγάλες εκδηλώσεις και προσέγγιση χορηγών.
  • Επανέρχεται στο θέμα της επετηρίδας που θα οργανώσει τον ποντιακό χώρο, θα αναδείξει το μέγεθος και το δυναμισμό του
  • Κάνει λόγο για τα προβλήματα ενότητας που υπάρχουν και διατυπώνει τις προτάσεις του για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των τριών υπαρχουσών ποντιακών ομοσπονδιών. Μεταξύ άλλων προτείνει την τροποποίηση του καταστατικού της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος με αλλαγή της επωνυμίας της σε «Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος Παναγία Σουμελά» και προκήρυξη νέων εκλογών με τη συμμετοχή όλων.

Δείτε το Σχέδιο Ενότητας «Υψηλάντης» αναλυτικά παρακάτω.

Gallery