Η Ελλάδα στέλνει χρήματα για το ιατρείο των ομογενών της Μαριούπολης

  • Η Ελλάδα στέλνει χρήματα για το ιατρείο των ομογενών της Μαριούπολης
    Άποψη από το εξωτερικό του ελληνικού ιατρικού κέντρου στη Μαριούπολη

Με 30.000 ευρώ το εξάμηνο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του, αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει το ιατρικό κέντρο «Ιπποκράτης» στη Μαριούπολη. Το αίτημα της ομογενειακής κοινότητας, που αριθμεί περίπου 100.000 ανθρώπους, έφτασε στον υφυπουργό Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο μέσω της προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάνδρας Προτσένκο-Πιτσατζή.

Δεδομένου ότι το ιατρείο βρίσκεται στα σύνορα εμπόλεμης ζώνης και ότι εξυπηρετεί τους ομογενείς όλης της περιφέρειας, όπου υπάρχουν 29 ελληνικά χωριά, η οικονομική του ενίσχυση θεωρήθηκε επιβεβλημένη. Οι ομογενείς, ωστόσο, ζητούν βοήθεια και για την ιατρική Κινητή Μονάδα που διαθέτει το κέντρο.

«Στα ελληνικά χωριά, όπως είναι το Γκρανίτνογιε με οκτώ νεκρούς και το Τσερμαλίκ με τέσσερις τραυματίες, οι κάτοικοι έχουν άμεση ανάγκη ιατρικής βοήθειας και γι’ αυτόν το λόγο η ανασύσταση των κινητών ιατρικών ομάδων στην περιοχή Πριαζόβιε είναι ζωτικής σημασίας», σημειώνει η Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή.

Το ελληνικό ιατρικό κέντρο ιδρύθηκε το 2003 προκειμένου να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη του πληθυσμού της νοτιοανατολικής της Ουκρανίας και απευθύνεται κυρίως σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας αλλά και οι ελληνικές κοινότητες έχουν ήδη λάβει από την Αθήνα συνολική βοήθεια 50.000 ευρώ. «Τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες για το ενδιαφέρον σας, για το ότι μπορούμε πάντα να απευθυνόμαστε σ’ εσάς, και τέλος για το ότι είστε διαθέσιμος και προσιτός στην Ομογένεια», γράφει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας απευθυνόμενη στον Άκη Γεροντόπουλο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι αιτήσεις για ελληνοποιήσεις ομογενών της Ουκρανίας φτάνουν τις 284, αριθμός μικρός δεδομένου ότι οι ελληνικής καταγωγής πολίτες ξεπερνούν τους 100.000. Πάντως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει εντολή να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών.