3 Δεκέμβριος 2014, 14:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2014, 14:09

Διεθνής Διαφάνεια: Η Ελλάδα κερδίζει την Τουρκία στη διαφθορά!

  • Διεθνής Διαφάνεια: Η Ελλάδα κερδίζει την Τουρκία στη διαφθορά!
    Φωτ.: Filippo Monteforte / EPA

Ένα καλό και αρκετά κακά νέα για την Ελλάδα περιείχε η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση που μετράει το επίπεδο διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, η Ελλάδα βελτιώνει τη θέση της και κατατάσσεται στην 69η θέση. Ωστόσο με 43 βαθμούς είναι στο ίδιο επίπεδο με την Ιταλία, τη Βραζιλία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σενεγάλη και τη Σουαζιλάνδη. Θεωρείται δε πιο διεφθαρμένη από την Τουρκία που συγκεντρώνει 45 βαθμούς.

Η Διεθνής Διαφάνεια βαθμολογεί 175 χώρες και περιοχές στον κόσμο σχετικά με την αντίληψη που υπάρχει για το επίπεδο διαφθοράς. Η κλίμακα είναι 0-100. Όσο πιο χαμηλά, τόσο μεγαλύτερη η διαφθορά.

«Υπάρχει πορεία βελτίωσης της Ελλάδας, ωστόσο χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. H αποτελεσματικότερη νομοθεσία για όσους αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς (whistleblowers), καθώς και η δημιουργία δημόσια προσβάσιμων μητρώων πραγματικών δικαιούχων εταιριών, θα ανακόψουν πρακτικές διαφθοράς», τονίζει ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος Κώστας Μπακούρης.


Πηγή: Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς

Η πιο αδιάφθορη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η Δανία ενώ κυριολεκτικά πάτο πιάνει η Βόρεια Κορέα. Η έκπληξη ωστόσο έρχεται από τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Τουρκία, οι οποίες έπεσαν κατά πολύ στη γενική κατάταξη. Αποδεικνύεται ωστόσο, ότι όσο πιο μεγάλη οικονομική ανάπτυξη τόσο μεγαλύτερη η διαφθορά σε κυβερνητικό επίπεδο.

Τέσσερις βαθμούς έχασε η Κίνα παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε εκστρατεία κατά της διαφθοράς στοχοποιώντας διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς. Η διαφθορά και το ξέπλυμα χρήματος παραμένουν μεγάλα προβλήματα και των άλλων χωρών BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα).

Μέσα στο 2014 πολλά ερωτήματα δημιουργήθηκαν για πετρελαϊκό κολοσσό που χρησιμοποιεί κρυφές εταιρείες για να δωροδοκήσει πολιτικούς στη Βραζιλία (βαθμολογείται με 43 στον Δείκτη), για στελέχη από την Ινδία (βαθμολογείται με 38) που διαθέτουν λογαριασμούς στον Μαυρίκιο (βαθμολογείται με 54) καθώς και για Ρώσους (βαθμολογείται με 27) που διατηρούν λογαριασμούς στην Κύπρο (βαθμολογείται με 63).

  
Πηγή: Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς

Ποιο είναι, όμως, το μυστικό της αδιάφθορης Δανίας; Εκτός από ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, την υποστήριξη της Κοινωνίας των Πολιτών και την εφαρμογή κώδικα δεοντολογίας για όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα, τον Νοέμβριο ανακοίνωσε σχέδιο για τη δημιουργία δημόσιου μητρώου που θα συγκεντρώνει πληροφορίες για τους πραγματικούς δικαιούχους όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.