3 Δεκέμβριος 2014, 13:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2014, 14:19

Ηλίας Μαυρίδης, πρόεδρος ΟΣΕΠΕ: Πρωτεύει η διατήρηση της ιστορικής μνήμης

  • Ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ υπέρ Ιβάν Σαββίδη
    Ηλίας Μαυρίδης

«Κοινός, πολύς δύσκολος και σκληρός είναι ο αγώνας για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης μέσα από μια ενωτική και κοινή συνύπαρξη όλων των Ποντίων, είτε αυτοί είναι οργανωμένοι στα πρωτοβάθμια σωματεία είτε όχι» δηλώνει σε συνέντευξή του με αφορμή το σεμινάριο «Ιστορία» που διοργάνωσε στην Ποντιακή Εστία της Στουτγάρδης η ΟΣΕΠΕ, ο πρόεδρός της Ηλίας Τ. Μαυρίδης.

Πρόεδρος μιας ομοσπονδίας που μετρά 34 χρόνια ζωής, ο Ηλ. Μαυρίδης καταθέτει στο ελληνόφωνο διαδικτυακό περιοδικό Radiogr.de απόψεις για τα θερμά θέματα του ποντιακού ελληνισμού και του οργανωμένου χώρου. Εκατό χρόνια μετά, η Γενοκτονία των Ποντίων δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς, είναι «μια πραγματικά πονεμένη ιστορία», όπως λέει ο Ηλ. Μαυρίδης. Παρότι έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται πολλές προσπάθειες ώστε να αναγνωριστεί, «το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο διότι υπάρχουν ζητήματα πολιτικής φύσεως, οικονομικής, και ίσως και άλλων γεωπολιτικών συμφερόντων».

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για τα όσα έγιναν στη Γη του Πόντου, ο Ηλ. Μαυρίδης παραδέχεται ότι είναι «πολύ μεγάλο και σημαντικό θέμα γιατί περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους που είναι δύσκολο να τις συγκεράσει κάποιος, ώστε να υπάρχει μια κοινή συνισταμένη στην εξέλιξή της».

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων της Ευρώπης δίνει αγώνα για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. «Είμαστε μπροστάρηδες» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρός της, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η πολυπολιτιστική διάρθρωση των σύγχρονων κοινωνιών μπορεί να δίνει τη δυνατότητα προβολής ενός πολιτισμού, εγκυμονεί όμως τον κίνδυνο αλλοίωσης και απώλειας της μνήμης, οπότε απαιτείται «συνεχής επαγρύπνηση και διατήρηση των πατροπαράδοτων αξιών».

Η ποντιακή νεολαία είναι, κατά τον Ηλία Μαυρίδη, το κύριο έμψυχο υλικό των συλλόγων και η ελπίδα για τη διατήρηση και ανάπτυξη του ποντιακού πολιτισμού. Οι Έλληνες της διασποράς, τέλος, «προερχόμενοι από την ίδια μήτρα του ελληνικού πολιτισμού», μπορούν ενωμένοι να προχωρήσουν, είναι το μήνυμα του προέδρου της ΟΣΕΠΕ.