3 Δεκέμβριος 2014, 13:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2014, 13:14

Η τρόικα επέστρεψε μόνο στα email και στις απαιτήσεις της

  • Η τρόικα επέστρεψε μόνο στα email και στις απαιτήσεις της

Η τρόικα μπορεί να επέστρεψε μέσω email αλλά στην κυβέρνηση κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς από την απάντηση που πήραν όλα δείχνουν ότι πάμε για παράταση του μνημονίου! Αυτό τουλάχιστον είναι ο στόχος της τρόικας μια και η απάντηση που έστειλαν προμηνύει νέο κύκλο διαβουλεύσεων καθώς μετά το σίριαλ των ηλεκτρονικών μηνυμάτων αναμένεται να ξεκινήσει το νέο των τηλεδιασκέψεων.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στο Μαξίμου καθώς ο χρόνος πλέον περιορίζεται δραματικά και οι πιέσεις των δανειστών συνεχίζονται. Στο διπλό email (προς υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας) ζητούνται διευκρινήσεις που δεν γνωρίζουμε εάν μπορούν να γίνουν πειστικές απαντήσεις.

Από την Καραγιώργης Σερβίας ισχυρίζονται ότι η τρόικα εστιάζει στο δημοσιονομικό κενό, αλλά όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες «δεν είμαστε πολύ μακριά» από τη συμφωνία. Στο email οι δανειστές ζητούν συγκεκριμένα σχέδια νόμου όπως, για παράδειγμα, στο θέμα των δημοσιονομικών αλλά και του ασφαλιστικού. Επίσης ζητάνε, από το υπουργείο Εργασίας, αναλυτικότερη ποσοτικοποίηση για το ποσό που θα εξοικονομήσει το υπουργείο από τις διασταυρώσεις επιδομάτων και συντάξεων.

Ειδικότερα για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στην διαμονή σε ξενοδοχεία η τρόικα ζητάει διευκρινίσεις ως προς τον τρόπο υπολογισμού του ποσού των 350 εκατ. ευρώ που εκτιμά η ελληνική πλευρά πως θα είναι το ετήσιο «κέρδος» από τη ρύθμιση.

Για το θέμα του λαχείου ζητούν να μάθουν πότε και πώς θα καταρτιστεί ο θεσμός, αλλά και πόσα ακριβώς θα είναι τα προβλεπόμενα έσοδά του μέσα στη χρονιά. Ρωτούν να μάθουν με ποια δεδομένα υπολογίζει η ελληνική πλευρά έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι η παράταση των διαπραγματεύσεων και του μνημονίου κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις μετά το «ως εδώ» που είπε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.