16 Ιούνιος 2013, 10:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:30

Η κυβέρνηση στην εντατική, ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη σύσκεψη

  • Αγωνία στο Μαξίμου για την κυβερνητική συνοχή

Η τρικομματική κυβέρνηση βρίσκεται πλέον στην εντατική, ένα μόνο 24ωρο πριν την σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών για το μέλλον της ΕΡΤ τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα.

Όλα τα δεδομένα μέχρι στιγμής συγκλίνουν στην εκτίμηση αυτή, καθώς Αντώνης Σαμαράς από τη μια και Ευάγγελος Βενιζέλος - Φώτης Κουβέλης από την άλλη οδηγούνται σε μετωπική σύγκρουση.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί από χθες να βρεί δίαυλο επικοινωνίας και συνεννόησης με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους ώστε να αποφευχθεί η πτώση της κυβέρνησης με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη να προτείνει ένα μεταβατικό σχέδιο ανοίγματος της ΕΡΤ μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος φορέας, ωστόσο οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ απάντησαν αρνητικά στα σχέδια εξομάλυνσης της κρίσης που προτείνει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σταμάτης είχε και νέα συνάντηση, το Σάββατο, με στελέχη της ΔΗΜΑΡ αλλά και αυτή τη φορά οι συζητήσεις δεν κατέληξαν πουθενά.

Μάλιστα τόσο η Ιπποκράτους όσο και η Αγίου Κωνσταντίνου θέτουν ανοιχτά θέμα δημοκρατίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με βάση το άρθρο 15 του Συντάγματος ο θεσμικός ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν μπορεί να ανασταλεί για κάποιους μήνες.

Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης προσέρχονται στη σύσκεψη απαιτώντας από τον πρωθυπουργό:

1ον Να ανοίξει η ΕΡΤ και

2ον να ανακληθούν η ΠΝΠ και η ΚΥΑ.

Εάν και εφόσον γίνουν δεκτές οι θέσεις τους από το πρωθυπουργός τότε είναι διαθέσιμοι να συζητήσουν το επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ στη βάση του δικαίου και της διαφάνειας.

Πάντως κανείς από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους δεν θέλει να χρεωθεί το ναυάγιο των διαβουλεύσεων καθώς η χώρα σε μια τέτοια περίπτωση θα οδηγηθεί σε εκλογές, ξορκίζοντας σε όλους τους τόνους ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Άλλωστε, τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης, σε συνεντεύξεις τους, τονίζουν σε όλους τους τόνους πως δε θέλουν εκλογές και ρίχνουν το μπαλάκι στον Αντώνη Σαμαρά. Το ίδιο, όμως, κάνει και η πλευρά του πρωθυπουργού, που διαμηνύει ότι δεν κάνει πίσω για το θέμα της ΕΡΤ και «αν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, ας το κάνουν».

Στην περίπτωση που την Δευτέρα το βράδυ στη σύσκεψη των 3 αρχηγών επιβεβαιωθεί το πολιτικό αδιέξοδο τότε ενεργοποιούνται τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος:

- Ο πρωθυπουργός καταθέτει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

- Ξεκινά πάραυτα ο κύκλος των διερευνητικών εντολών

- Εάν δεν τελεσφορήσουν με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τότε οδηγούμαστε σε εκλογές με πιθανή ημερομηνία την 14η Ιουλίου.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ιδίως, να σημειωθεί ότι δεν λένε όχι ακόμη και στο σενάριο μετά από διερευνητικές εντολές να διατηρηθεί η τρικομματική συμμαχία με άλλον όμως πρωθυπουργό!

Πηγή: newsit.gr

Διαβάστε ακόμη: