3 Δεκέμβριος 2014, 09:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2014, 09:55

Λύση με νομοθετική ρύθμιση στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού

  • Λύση με νομοθετική ρύθμιση στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού
    Καμμένο λεωφορείο του ΟΑΣΑ στα Εξάρχεια. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κυβέρνηση εξετάζει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει προκύψει με την αιτούμενη εκπαιδευτική άδεια του 21χρονου Νίκου Ρωμανού, ο οποίος διανύει την 23η ημέρα απεργίας πείνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επικοινωνία που είχαν χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης με τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης συμφώνησαν, εφόσον το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απορρίψει το αίτημα του Ν. Ρωμανού, να δοθεί λύση διά της νομοθετικής οδού. Η απόφαση του Συμβουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, ενώ η γνωμοδότηση του εισαγγελέα ήταν αρνητική.

Εν τω μεταξύ, και μέχρι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, οι υπουργοί Παιδείας και Δικαιοσύνης προκρίνουν την παρακολούθηση μαθημάτων από τη φυλακή μέσω τηλεδιάσκεψης, και τη χορήγηση αδειών μόνο στην εξεταστική περίοδο.

Κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Υπό κατάληψη τελεί από τα ξημερώματα το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από ομάδα φοιτητών που ζητούν να ικανοποιηθεί το αίτημα του απεργού πείνας Ν. Ρωμανού να σπουδάσει.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 11 αντιεξουσιαστές πρόκειται να συγκεντρωθούν στον αύλειο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ για την ίδια υπόθεση, ενώ στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί άλλη συγκέντρωση στην πλατεία Καλλιθέας.

Παράλληλα, σε συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο Ηράκλειου, προχώρησε το πρωί ομάδα νεαρών που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.

Επεισόδια χθες στα Εξάρχεια

Επεισόδια σημειώθηκαν αργά χθες το βράδυ στα Εξάρχεια, όπου κάηκαν ένα λεωφορείο του ΟΑΣΑ, επτά ΙΧ, μοτοσικλέτες και κάδοι απορριμμάτων, μετά το συλλαλητήριο συμπαράστασης στον Ν. Ρωμανό. Στη διαδήλωση που προηγήθηκε των επεισοδίων σύμφωνα με την Αστυνομία συμμετείχαν πάνω από 4.000 άτομα.

Μετά τη διαδήλωση, μικρή ομάδα ατόμων κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια και άρχισαν να βάζουν φωτιές σε κάδους στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης ενώ προχώρησε σε 20 προσαγωγές.