Διαπιστευτήρια κυβέρνησης έδωσε ο Τσίπρας

  • Διαπιστευτήρια κυβέρνησης έδωσε ο Τσίπρας
    Φωτ.: Παντελής Σαΐτας / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εμφάνιση πρωθυπουργού εν αναμονή έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του  ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Σε συνέχεια των όσων είπε τη Δευτέρα το βράδυ στο ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε με άνοιγμα στην αγορά για μια «δημιουργική Ελλάδα». Μίλησε για αντικατάσταση του Μνημονίου, ζήτησε κούρεμα του χρέους και υποστήριξε ότι οι αγορές βλέπουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει 180 βουλευτές για να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εκτόξευσε βολές για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εδώ που φτάσαμε δεν υπήρξε μια συνωμοσία, έχουμε και εμείς ευθύνη. Αν και υπήρξε μία συνωμοσία για το ποιος και πώς θα κυβερνάει», και συμπλήρωσε, «τώρα απαιτούν να πληρώσουμε για τα δικά τους λάθη, για την αποτυχία του προγράμματος».

Τσίπρας: «Θέλουν να παρουσιάσουν βιώσιμο ένα χρέος που δεν είναι. Όταν μιλάμε για βιωσιμότητα να συνεννοηθούμε ότι εννοούμε βιώσιμο στα χαρτιά και μη βιώσιμη, στην πράξη, την καθημερινότητα του λαού».

Όπως υπογράμμισε «οι αγορές θα σταματήσουν να είναι επιθετικές μόνο αν υπάρξει μια λύση για το χρέος». Ζήτησε κούρεμα και ελάφρυνση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής ενώ τάχθηκε υπέρ των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά κατά των μέτρων λιτότητας, με ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στους επικριτές της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ότι «δεν έχουμε πει γι’ αυτά που θα θέλαμε αλλά γι’ αυτά που μπορούμε». Κατέληξε λέγοντας ότι η στρατηγική του κόμματός του εστιάζεται σε μια «σκληρή διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους, την αύξηση των ευρωπαϊκών δημόσιων επενδύσεων και την ενίσχυση της ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια».