Κοινή Χάρτα των Θρησκειών για την εξάλειψη της σύγχρονης σκλαβιάς

  • Κοινή Χάρτα των Θρησκειών για την εξάλειψη της σύγχρονης σκλαβιάς
  • Κοινή Χάρτα των Θρησκειών για την εξάλειψη της σύγχρονης σκλαβιάς 2
  • Κοινή Χάρτα των Θρησκειών για την εξάλειψη της σύγχρονης σκλαβιάς 3
  • Κοινή Χάρτα των Θρησκειών για την εξάλειψη της σύγχρονης σκλαβιάς 4

Σε ειδική τελετή στο Βατικανό, παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου, δεκαπέντε εκπρόσωποι των μεγαλύτερων θρησκευτικών δογμάτων –ανάμεσά τους και ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη–, υπέγραψαν διακήρυξη με την οποία δεσμεύονται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την εξάλειψη της σύγχρονης δουλειάς και της εμπορίας ανθρώπων έως το 2020.

«Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εμπνεύσουμε την πνευματική και πρακτική δράση των θρησκειών και των ανθρώπων καλής θελήσεως, σε όλο τον κόσμο, ώστε να μπορέσει να ξεριζωθεί η σκλαβιά», αναφέρεται στην κοινή Χάρτα των Θρησκειών.

Εκ μέρους του κ. Βαρθολομαίου υπέγραψε ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης όμως έστειλε και μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στήριξης της πρωτοβουλίας.

Για «φρικτή μάστιγα παρούσα σε όλο τον κόσμο» έκανε λόγο ο Πάπας Φραγκίσκος επικαλούμενος όλες τις μορφές της, οικονομικές, ψυχολογικές, σεξουαλικές. Αναφέρθηκε επίσης στην πορνεία, την παιδική εργασία, την πώληση οργάνων και τους καταναγκαστικούς ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων.

Σύμφωνα με το Global Slavery Index 2014, 36 εκατ. άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι θύματα σύγχρονης δουλείας, κυρίως με την καταναγκαστική εργασία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

«Ευχαριστώ για τη δέσμευση αυτή», δήλωσε ο Ποντίφικας προτού οι θρησκευτικοί ηγέτες υπογράψουν τη διακήρυξη. Παρόντες ο αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι, ο ραβίνος Ντέιβιντ Ρόζεν της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του Μεγάλου Ιμάμη του σουνιτικού πανεπιστημίου Αλ-Αζχάρ, του σιιτικού Ισλάμ, των ορθόδοξων χριστιανών, των ινδουιστών, των βουδιστών.