2 Δεκέμβριος 2014, 14:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούνιος 2015, 10:34

Ιστορική συνάντηση Τούρκων και Κούρδων στο όρος Καντίλ

  • Ιστορική συνάντηση Τούρκων και Κούρδων στο όρος Καντίλ
    Φωτ.: Boris Roessler / EPA

Ένα ιστορικό βήμα στην προσέγγιση με τους Κούρδους φαίνεται ότι θα επιχειρήσει ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος βλέπει να στενεύουν τα περιθώρια που έχει ώστε να δώσει κάποια λύση στο κουρδικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης και της ΜΙΤ θα πάει –για πρώτη φορά– στο όρος Καντίλ. Τους Τούρκους αξιωματούχους θα συνοδεύουν μέλη του HDP, του κουρδικού κόμματος που πρόσκειται στο PKK.

Το όρος Καντίλ είναι μία δύσβατη περιοχή στο βόρειο Ιράκ, εκεί που τέμνονται τα σύνορα της χώρας με εκείνα της Τουρκίας και του Ιράν. Εκεί βρίσκεται η σημαντικότερη στρατιωτική βάση του PKK.

Η αντιπροσωπεία του HDP μετά τη συνάντηση του Σαββάτου με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν στο Ίμραλι, την Τρίτη θα συναντηθεί με μέλη της τουρκικής κυβέρνησης και της ΜΙΤ. Όπως γράφει η εφημερίδα Radikal επόμενο βήμα είναι να δοθεί στην Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων, το κόμμα που συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το «Σχέδιο της Διαδικασίας Διαπραγματεύσεων», ένα κείμενο που ετοίμασε ο Οτζαλάν.

Στο προσχέδιο καταγράφονται τα αιτήματα του προς την κυβέρνηση, όπως η παροχή νομικών εχεγγύων στα μέλη του PKK, προτού εγκαταλείψουν τα όπλα και παραδοθούν. «Σε ορισμένα σημεία του σχεδίου πρόκειται να αντιταχθεί η κυβέρνηση», σημειώνει η Hurriyet, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ενώ η Sabah αναφέρει ότι το σχέδιο του Οτζαλάν είναι παρόμοιο με αυτό που σχεδίασε η κυβέρνηση και ότι επετεύχθη συμβιβασμός.