2 Δεκέμβριος 2014, 20:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Δεκέμβριος 2014, 14:19

Η σμυρναίικη παράδοση ζωντάνεψε στη γιορτή του mikrasiatis.gr

  • Η σμυρναίικη παράδοση ζωντάνεψε στη γιορτή του mikrasiatis.gr
  • Η σμυρναίικη παράδοση ζωντάνεψε στη γιορτή του mikrasiatis.gr

Έξι ετών έγινε το Δίκτυο Μικρασιάτης και το γιόρτασε οικογενειακά, με εκπροσώπους 31 μικρασιατικών συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αναγνώστες του ιστότοπου mikrasiatis.gr και ακροατές του Ράδιο Μικρασιάτης. Όλοι τους συγκεντρώθηκαν την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου στη μουσική σκηνή «1002 Νύχτες», στο κέντρο της Αθήνας.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η βράβευση του Μικρασιάτη καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής Γιώργου Χατζηχρόνογλου από τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), Σπύρο Ισόπουλο. Και ο καθηγητής τους χάρισε μοναδικές μουσικές στιγμές με τους αυτοσχεδιασμούς του.

Η Μαριώ ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους με τα σμυρναίικα τραγούδια της, ενώ θυμήθηκε τα ακούσματα της μητέρας της που ήταν από τα Φάρασα της Καππαδοκίας. Το Δίκτυο Μικρασιάτης τής έδωσε αναμνηστικό το πρώτο έργο του Εργαστηρίου Μικρασιατικής Λαϊκής Τέχνης του δικτύου, διά χειρός της υπεύθυνης του Εργαστηρίου, εικαστικού Ολυμπίας Φίκα.

Και πέρασαν τόσο καλά που αποφάσισαν το γλέντι του Δικτύου Μικρασιάτης να καθιερωθεί ως γλέντι των Μικρασιατικών Συλλόγων, κάθε τελευταία  Κυριακή του Νοεμβρίου. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των συλλόγων ζήτησαν του χρόνου να πραγματοποιηθεί σε μεγαλύτερο χώρο ώστε να μπορέσουν να παρευρεθούν περισσότερα μέλη από κάθε σύλλογο.

Παρόντες στη γιορτή ήταν και μέλη της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), η Οι.Ομ.Κω., το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας, το Κέντρο Έρευνας & Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας και το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών.