16 Ιούνιος 2013, 12:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:30

Το κλείσιμο της ΕΡΤ θα φέρει πολλά δισ. στην Ελλάδα

  • Το κλείσιμο της ΕΡΤ θα φέρει πολλά δισ. στην Ελλάδα

Με τον τίτλο, το κλείσιμο της ΕΡΤ θα φέρει πολλά δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, κυκλοφόρησε η εφημερίδα Berliner Morgenpost, όπως αναφέρει το tromaktiko.

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι και χάρη στο αμφιλεγόμενο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Δύο εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα δήλωσαν ότι η ευρωζώνη έχει δώσει σε επίπεδο τεχνοκρατών πράσινο φως για τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ. Το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡT μπορεί να προκάλεσε κυβερνητική κρίση, αποτιμήθηκε ωστόσο θετικά. 'Η απόφαση βοήθησε σε κάθε περίπτωση', δήλωσε ο εκπρόσωπος».

Η θέση της Μέρκελ για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Τη θέση της Άνγκελα Μέρκελ ότι η απόφαση για την ΕΡΤ είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης μετέφερε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας. Ο ίδιος διευκρίνισε πως η Άνγκελα Μέρκελ είναι πλήρως ενημερωμένη για τις εξελίξεις στην Αθήνα, αλλά δεν έχει άμεση ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στην ερώτηση αν υπήρξε για το θέμα της ΕΡΤ τηλεφωνική επικοινωνία της Μέρκελ με τον Σαμαρά, η απάντηση του εκπροσώπου της Καγκελαρίου ήταν: «Όχι τις τελευταίες ημέρες».

«Βεβαίως σχετίζεται με το πλαίσιο των συμφωνηθέντων για κατάργηση θέσεων στον δημόσιο τομέα, αλλά αυτό το μέτρο δεν συζητήθηκε με τη γερμανική κυβέρνηση και την τρόικα, αλλά ελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση» διευκρίνισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Αθήνα εξέφρασε ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Πέερ Στάινμπρουκ. «Ναι» ήταν η απάντησή του στην ερώτηση αν το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα συνιστά απειλή για τη δημοκρατία.

Σε συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, ο αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε στις εντυπώσεις που αποκόμισε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 6 Φεβρουαρίου. Όπως είπε, διαπίστωσε μεγάλο βαθμό υπευθυνότητας για την τρικομματική κυβέρνηση και προειδοποίησε ότι εάν η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την Ελλάδα.